11 български стартиращи компании получиха 100 хил. евро за борба с климатичните промени

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 23 август 2022 в 13:34 3388 0

ClimAccelerator Black Sea Bulgaria

Снимка ClimAccelerator Black Sea Bulgaria

ClimAccelerator Black Sea Bulgaria

Борбата с климатичните промени и търсенето на все повече еко решения не идва само от големия бизнес, а идеи могат да се появят от неочаквани места. Следвайки тази логика, регионалната програма ClimAccelerator Black Sea Bulgaria предостави 100 хил. евро финансиране на 11 български стартиращи компании.

Акселераторът е фокусиран върху екологични иновации, които да подобрят зелената устойчивост и намаляването на вредните емисии. В България, проектът се реализира от Innovation Starter, като е част от българо-румънски консорциум с водещ партньор Impact Hub Bucharest. Той се финансира чрез публично-частно партньорство EIT Climate-KIC на Европейския съюз.

Грантовото финансиране от 100 хил. евро е разделено в две категории. Едната е за компании с по-напреднал стадий на развитие на идеите и при нея победителите получават по 20 хил. евро с опция за допълнителни до 30 хил. евро в техническа подкрепа. Втората е за микрофинансиране от по 5 хил. евро и допълнителни обучения, като тя е за стартъпи, които все още са на фаза „идея“.

В акселератора са участвали 30 стартиращи компании, от които 25 се явиха пред журито за оценка. Три от тях получават финансиране от по 20 хил. евро. Това са Agrovar, която разработва технологии за регенеративно земеделие. Дружеството вече разполага с дялово финансиране от фонда „Витоша Венчърс“. Sensato Technologies предоставя технология за пчелари. През 2021 г. тя получи първоначално финансиране от 5 хил. евро в предходното издание на екологичния акселератор. И третата компания, която спечели 20 хил. евро грантово финансиране е CMYK Ingredients, които разработват робот за дехидратиране на плодове и зеленчуци.

Допълнително още 8 стартъпа, които все още са на ниво „идея“ получават грантово финансиране от 5 хил. евро. Сред тях са More than a rooftop – проект за озеленяване на покриви в България и Sol Architet, който иска да улесни придобиването на соларни панели от обикновените потребители. Два проекта работят за развитие на втората употреа – Unoxd е онлайн платформа за продажба на такива дрехи, а „Малки съкровища“ е същата, но фокусирана към детски артикули. Moka Coffee&Cakes предлага мобилни енергийно независими машини за кафе. Wasteful изгражда устойчив и екологичен материал от отпадъци. Demostat е приложение за чист въздух и здравословен начин на живот. Последната идея е за производство на ядкови напитки – Urban Embasy Specialty Coffee.

Избраните компании ще преминат серия от 8 обучения, 3 регионални срещи и през декември месец ще са готови да покажат напредъка си пред инвеститори и бизнес ангели. До края на септември, стартъпите във фаза на „ускорен растеж“ могат да кандидатстват за техническа подкрепа в рамките на програмата на акселератора.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !