Видеоигрите подобряват уменията на децата, сочи проучване

Стоян Ненов Последна промяна на 27 октомври 2022 в 16:25 1310 0

Mobile Gaming

Снимка Screen Post/Unsplash

Видеоигрите подобряват уменията на децата, сочи проучване

Спорът доколко видеоигрите са полезни за хората вероятно ще е вечен. Една от честите критики към този тип забавления е, че те разсейват децата, пречат на ученето и мотивират заседяването. Според проучване на американски учени от Университета на Вермонт, тези игри имат своите предимства, съобщава GizChina.

Изследването, което е публикувано в медицинския журнал JAMA Open, твърди, че играенето на видеоигри може да е полезно за децата при някои условия. В анализа са участвали около 2000 деца на възраст 9 г. и 10 г. Разделени са на две групи – деца, които не играят на видеоигри и деца, които играят. Участниците е трябвало да се справят с две семпли задачи.

Анализът е финансиран от американския Национален институт по здравеопазване. Използвани са и данни от предишно проучване за когнитивното мозъчно развитие на децата. Сложен е лимит на времето, прекарано пред екрана – не повече от 3 часа дневно, което е с един час повече от препоръчваното от американската Академия по педиатрия .

Първата задача проверява реакциите на децата. Те трябва да натиснат бутон със стрелка наляво или надясно възможно най-бързо, след като видят съответната стрелка и на екрана пред тях. Втората показва различни лица на екрана и децата трябва да познаят кога дадено лице вече е било изобразено и се повтаря. По време на задачите, мозъчната дейност на децата се сканира и анализира с магнитен резонанс.

И в двата теста децата, които играят видеоигри, са се справили по-добре. Сканиранията показват, че геймърите имат по-голяма мозъчна активност в зоните, които са асоциирани с концентрацията и паметта. Анализът заключва, че децата, които играят редовно, могат да имат по-добри когнитивни умения.

Бадер Чаарни, който е ръководител на екипа, уточнява, че това не може да се каже с абсолютна сигурност, но данните сочат в тази посока. Проучването не взима предвид дали има значение каква игра се играе и дали например пъзелите дават същия резултат като екшън или стратегия. Чаарни уточнява пред CNN, че повечето от децата са казали, че предпочитат динамични игри със стрелба, екшън и приключения, отколкото по-бавни логически заглавия.

Изглежда е по-добре за малчуганите да играят игри, отколкото да гледат видео, освен ако то не е образователно, допълва той. Учените допълват, че прекаленото седене пред екраните има негативни последици. За да може те да се избегнат, родителите трябва да помогнат на децата да формират полезни навици и да балансират добре времето си за видеоигри с другите дейности през деня.

Джени Радески, директор на отдела за поведенческа педиатрия на медицинския университет на Мичиган не е част от проучването, но коментира пред CNN, че и други проучвания показват, че компютърните игри подобряват умствените способности на децата. Отново при положение, че не се прекалява с това, като според Радески 1-2 часа дневно е оптималното време за извличане на положителните ефекти от игрите. Тя допълва, че за момента няма научно потвърждение, че повечето време прекарано в игри, ще доведе до допълнителни ползи.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !