Сделката между Microsoft и Activision Blizzard е все по-близо до реалността

Стоян Ненов Последна промяна на 12 юли 2023 в 15:16 292 0

Microsoft Activision-Blizzard deal

Снимка Microsoft

Сделката между Microsoft и Activision Blizzard е все по-близо до реалносттa

Желанието на Microsoft да придобие Activision-Blizzard беше посрещнато с много трудности и недоволство от регулаторите във водещите региони. Сред тях са и САЩ, чиято Федерална комисия по търговия (FTC) искаше да блокира сделката до приключване на още проверки.

FTC беше подала и иск в съда да издаде предварително спиране на сделката. Съдът обаче е отказал, съобщава CNBC.

Решението идва пет дни след изслушванията на двете страни. Microsoft се аргументираше, че сделката няма да навреди на пазара. А според FTC има такъв риск, тъй като софтуерният гигант може да направи някои от игрите на Activision-Blizzard да са ексклузивни само за своите платформи.

Microsoft отрича тези твърдения и казва, че е постигнала споразумения с водещи компании, включително Nintendo и други, които гарантират достъп до всички игри на Activision-Blizzard за поне 10 години напред. Според критици на идеята обаче, 10 години са кратко време и няма гаранции какво ще се случи след това.

„Благодарни сме на съда в Сан Франциско за това бързо и задълбочено решение и се надяваме, че другите юрисдикции ще продължат да работят за навременно решение. Както демонстрирахме последователно по време на този процес, ние сме ангажирани да работим креативно и съвместно, за да отговорим на регулаторните проблеми“, казва Брад Смит, президент и вицепрезидент на Microsoft, в изявление до медиите.

„Разочаровани сме от този резултат предвид ясната заплаха, която това сливане представлява за откритата конкуренция в клауд игрите, абонаментните услуги и конзолите. През следващите дни ще обявим следващата си стъпка, за да продължим борбата си за запазване на конкуренцията и защита на потребителите“, каза говорител на FTC.

Решението на съда е важно, но не означава, че прави сделката напълно възможна. FTC може да обжалва и най-вероятно ще го направи. Освен това Microsoft има и друго препятствие – регулаторите във Великобритания също са против сделката. В случая обаче решението на съда в САЩ се оказа в полза на Microsoft и във Великобритания.

Компанията обяви, че е постигнала споразумение с местния регулатор CMA за временно спиране на прекратят временно съдебния спор и да преговарят отново. CMA и Microsoft ще работят заедно, за да достигнат споразумение. Пред The Verge регулаторът коментира, че ще разгледа всички предложения на Microsoft за преструктуриране на сделката, така че да се обърне внимание на притесненията, които са изложени в доклада на институцията.

„След днешното съдебно решение в САЩ нашият фокус сега се връща към Обединеното кралство. Въпреки че в крайна сметка не сме съгласни с опасенията на CMA, ние обмисляме как транзакцията може да бъде модифицирана, за да отговорим на тези опасения по начин, който е приемлив за CMA“, казва Брад Смит в изявление. Няма оповестен срок колко време ще е нужно за тези нови преговори и предложения. Реално процесът трябва да се случи сравнително бързо, тъй като този месец изтича един от сроковете на сделката и след него става възможно една от двете компании да се откаже.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !