Регулаторите на САЩ блокираха сделката между Microsoft и Activision-Blizzard

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 09 декември 2022 в 12:16 1684 0

Call of Duty Mobile

Снимка Alexander Cifuentes/Unsplash

Регулаторите на САЩ блокираха сделката между Microsoft и Activision-Blizzard

Американските регулатори решиха да блокират мегасделката между Microsoft и Activision-Blizzard. Федералната комисия по търговия на САЩ (FTC) не просто не одобрява придобиването за 68.7 млрд. долара, но и ще повдигне дело срещу него. Това е най-острото решение на търговския регулатор срещу технологичен гигант от последните години.

Съдебните действия срещу Microsoft ще представляват голямо предизвикателство за финализирането на сделката от страна на софтуерния гигант. Придобиването вече среща отпор и от другата страна на Атлантическия океан, в лицето на Великобритания и Европейския съюз (ЕС). Брюксел си е дал срок до април следващата година да се произнесе по темата.

Аргументите на FTC са, че чрез сделката Microsoft ще навреди на иновациите в един развиващ се и потенциален пазар. Това ще стане като ограничи значително конкуренцията и пренасочи и заключи големи гейм франчайзи към конзолата си Xbox. Основният противник на сделката е Sony, които се опасяват, че така Microsoft ще лиши тяхната PlayStation от важни заглавия, като Call of Duty, например.

„Microsoft вече е показал, че може и иска да ограничи съдържание от своите гейм конкуренти“, коментира Холи Ведова, директор на Бюрото по конкуренция на FTC. „Днес се опитваме да спрем компанията да получи контрол върху водещо и независимо гейм студио и да го използва, за да навреди на конкуренцията в различни, динамични и бързоразвиващи се пазари“.

Microsoft не споделят мнението на регулатора. Технологичният гигант предложи различни варианти, чрез които да разсее опасенията на властите по света, както и на конкурентите си. Едно от тях е предложението да се лицензират игрите на Activision-Blizzard в дългосрочен план – конкретно за 10 години. Отделно, Microsoft и Sony Имат няколко стратегически партньорства в сферата на гейминга и облачните технологии.

Софтуерният гигант също така не остава длъжен на японската компания, като също на свой ред я обвинява, че използва ексклузивни съдържания, за да привлече и задържи потребители в своята PlayStation конзола. Тази практика всъщност датира от зората на гейм индустрията, но окрупняването през последните години започва да я прави проблемна. Sony също така обвинява, че завършването на сделката ще навреди на независимите разработчици и ще доведе до повишаване на цените на игрите.

Блокирането на сделката е и първия голям удар срещу технологичните гиганти, които използват придобивания за да елиминират конкуренцията. Както и да развиват зони, в които се чувстват застрашени. Meta (Facebook) е остро разкритикувана заради купуването на Instagram, в момент, в който се очакваше социалната мрежа да се окаже нейн основен конкурент. Сега, компанията на Марк Зукърбърг пазарува дружества с технологии за виртуална реалност, за да подсили своята метавселена. Тези трансакции също може да попаднат под ударите на FTC.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !