Правната битка между Apple и Epic Games се насочва към Върховния съд на САЩ

Мария Иванова Последна промяна на 09 юли 2023 в 12:38 406 0

Apple Epic Fortnite

Снимка Epic Games

Правната битка между Apple и Epic Games се насочва към Върховния съд на САЩ

Технологичният гигант Apple обяви, че ще обжалва решението, което беше взето преди две години в правната битка с Epic Games, създател на популярната игра Fortnite. Това става ясно от публикувано вчера съдебно заявление. Чрез него производителят на iPhone обжалва пред Върховния съд на САЩ с искане да отмени първоначалното решение, според което на Apple беше наредено да позволи на разработчиците да монетизират своите приложения и по алтернативни начини.

Apple и Epic Games вече няколко години водят съдебни битки заради разногласия, свързани с таксата от 30% за всички плащания в App Store. През 2020 г. Epic пусна нова актуализация на Fortnite, позволяваща на геймърите да купуват цифрови монети чрез функция за директно плащане. Този ход наруши политиката на Apple, която изискваше всички игри за iOS да извършват продажби само в App Store и съответно да дават на гиганта 30-процентен дял от печалбите.

В отговор Apple премахна Fortnite от своя онлайн магазин за приложения App Store, въпреки че тя е една от най-печелившите ѝ игри. От своя страна Epic подаде иск срещу Apple, за да прекрати нейните "несправедливи и антиконкурентни действия", както и да промени политиката ѝ, без да търси обезщетение.

През 2021 г. окръжният съд на САЩ в Калифорния отхвърли девет от десетте иска на Epic, но се произнесе в полза на Fortnite, когато ставаше въпрос за антиконкурентни практики и нареди на Apple да даде възможност на разработчиците да предлагат алтернативни начини на плащане.

Както Apple, така и Epic обжалваха пред следващата съдебна инстанция, която обаче подкрепи решението. Сега, обръщайки се към Върховния съд на САЩ, Apple отново обжалва решението и освен всичко останало поставя под въпрос правомощията на федералния съд да издава забрани, които се прилагат за компании, не участващи пряко в делото.

Epic не е подала собствена жалба във Върховния съд, но има право да го направи. Като се има предвид враждебността между компаниите, напълно възможно е това да се случи. Това е последната стъпка в процеса - няма по-висша инстанция, пред която Apple или Epic биха могли да обжалват.

Решението на Върховния съд на САЩ обаче ще засегне единствено американския пазар. Така или иначе, Apple ще трябва да се адаптира поне в някои страни, тъй като новите разпоредби на Европейския съюз изискват от компанията да разреши съществуването на магазини за приложения на трети страни до 2024 година.

Не е ясно дали Върховният съд ще се заеме с обжалването на делото, но ако това стане, решението, което ще бъде взето, вероятно ще има голямо въздействие не само върху големите притежатели на платформи за видеоигри, но и върху дигиталните пазари като цяло.

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !