Netflix обяви, че ще направи собствено студио за видеоигри

Стоян Ненов Последна промяна на 27 септември 2022 в 15:05 1113 0

Netflix Games

Снимка Netflix

Netflix Games

Амбициите на Netflix в гейминг сегмента са доста сериозни. След като компанията започна да предлага видеоигри в каталога си, сега тя обяви, че преминава към следваща стъпка – създаване на собствено студио.

Амир Рахими, вицепрезидент на Netflix и ръководител на отдела за игри, обяви, че първото вътрешно гейминг студио на компанията ще бъде в Хелзинки. „Това е следващата стъпка за реализиране на нашата визия за създаване на студио за игри на световно ниво, което ще предложи разнообразие от очарователни и много интригуващи оригинални игри – без реклами и без покупки в тях – за нашите стотици милиони абонати по целия свят“, пише Рахими.

Той казва, че компанията е избрала Хелзинки, защото е „дом на някои от най-добрите таланти“ в разработката на игри в света. Студиото ще бъде създадено от нулата, т.е. изцяло със собствени ресурси, а Netflix няма просто да купи местна компания. По-рано т.г. Netflix вече придоби Next Games, която беше именно в Хелзинки. Рахими казва, че двете ще работят самостоятелно.

Вътрешното студио ще бъде оглавено от Марко Ластикка. Той е бивш вицепрезидент и главен мениджър на Zynga, която придоби голяма популярност в ранните години на игрите, достъпни през Facebook. Преди това е работил и в EA като главен мениджър и продуцент. Популярни игри, които са създадени под негово ръководство, са Simcity BuildIt и Farmville 3.

Netflix има и други две студиа – Night School Studio и Boss Fight Entertainment, които придоби като част от стратегията си да предлага игри в каталога си. Така Netflix има вече четири студиа – три „външни“, които са придобити компании и едно собствено, което ще бъде изградено по изцяло вътрешни идеи и структура.

„Всяко студио има различен фокус и сфери на сила и ще разработва игри, които да подхождат на разнообразния вкус на нашите членове“, допълва Рахими. Той казва, че проектът е в ранните си дни и „има още много работа да се свърши, за да предложим страхотно гейминг изживяване в Netflix”. „Създаването на игри може да отнеме години, така че съм горд да видя как стабилно изграждаме основата на нашите гейминг студия през първата година и очаквам да споделим какво сме създали през следващите години“, казва Рахими.

Netflix започна да предлага игри в каталога си преди около година. В момента изборът не е много голям (под 50 заглавия), както и интересът. Според проучване на Apptopia към края на юли т.г. едва около 1.7 млн. души от абонатите на Netflix (около 221 млн. по това време) играят игрите всеки ден. А общо заглавията са били изтеглени 23.3 млн. пъти.

Една от причините според анализаторите е, че макар игрите да са достъпни за абонати на Netflix, те трябва да се изтеглят отделно, а смисълът на платформата за видеата е директно гледане. Самата компания за сега не изглежда притеснена от това. Тя гледа на проекта като на дългосрочна инвестиция и смята да отдели нужното време и ресурси, за да го превърне в очаквания успех и да бъде достатъчно атрактивен, за да привлича и задържа абонати. Това е важно за Netflix, тъй като компанията вече дори губи абонати и има нужда от още предложения, за да си гарантира стабилност на приходите.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !