Напук на феновете Diablo Immortal отчита 24 млн. долара приходи

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 24 юни 2022 в 21:45 4141 0

Diablo Immortal

Снимка Blizzard

Diablo Immortal

Още от обявяването ѝ, феновете на легендарната поредица Diablo заклеймиха мобилното заглавие, като „първоаприлска шега“. Когато играта излезе през юни тази година, повечето от тях разбраха, че нещата са сериозни. Те започнаха да се оплакват, че новият продукт е забавен в началото, но за да можеш да се развиваш от един момент нататък трябва да плащаш. И то много пари. С което новата Diablo Immortal си навлече гнева на феновете, мнозинството от които са запалени традиционни PC геймъри.

В същият момент, разработчикът Blizzard се похвали, че е постигнала над 10 млн. сваляния откакто е излязла на пазара или в рамките на няколко седмици. Друга непотвърдена информация твърди, че напук на оплакванията на геймърите за това време Diablo Immortal е генерирала приходи от над 24 млн. долара. Което е доста добър резултат, особено предвид факта, че играта е безплатна.

Моделът Free to Play

Diablo Immortal е класическо мобилно заглавие изработено по модела Free to Play (F2P). При него свалянето и пускането на играта е безплатно, както и част от съдържанието. След преминаването на някаква част от прогресията на заглавието, разработчиците вдигат изискванията значително. С което развитието става почти невъзможно по нормалния, безплатен начин. Разработчиците слагат различни бариери, които се преодоляват чрез разнообразни платени механизми. Последните са интегрирани по такъв начин, че да обвържат играча да дава все повече и повече пари.

Крайният резултат е, че най-запалените геймъри при F2P модела дават хиляди, ако не и десетки хиляди долари всяка година. Реално, те издържат играта и съставляват доста малка част от общия брой потребители. В гейм индустрията, те са познати с прозвището „китове“, а някои единици, които дават стотици хиляди долари – „кракени“. Ситуацията е абсолютно идентична с Diablo Immortal. Фенове изчисляват, че за да могат да развият напълно един от героите си (от общо шест) трябва да платят 110 хил. долара. Други, че за да могат да получат някои от най-силните предмети в играта, трябва да платят 15 хил. долара.

Стандарт в най-големия сегмент

Предвид всичко това, феновете на франчайза прекръстиха Diablo Immortal (безсмъртна) на Immoral (неморална). От друга страна, както виждаме доста от тях наливат пари и превръщат заглавието в изключително успешно и доходоносно за Blizzard. Това се случва с всички игри изградени по F2P модела, който между другото е златен стандарт в мобилния гейминг.

От години, заглавията за мобилни устройства са най-големият сегмент в гейм индустрията. През 2022 г. се очакват приходите от тях да съставляват 103 млрд. долара или 51% от целия пазар, по данни на изследователската фирма Newzoo. С други думи, те формират повече постъпления от игрите за PC, конзоли и браузърните. Това е и причината, Blizzard да направят подобно заглавие. Утехата за феновете на поредицата е, че компанията е в напреднал стадий на разработка на Diablo 4. То се очаква да разполага с класически бизнес модел. Въпреки, че не е напълно сигурно, след като Blizzard обявиха, че друго очаквано продължение – Overwatch 2 ще бъде безплатно. Въпросът е дали ще се възприеме агресивния модел за монетизация или по-малко такъв, какъвто например е този на Fortnite.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !