Microsoft ще предложи Xbox игрите си и за конкурентни платформи

Стоян Ненов Последна промяна на 22 февруари 2023 в 12:33 743 0

Microsoft Xbox Games

Снимка Microsoft

Microsoft ще предложи Xbox игрите си и за конкурентни платформи

Microsoft обяви, че е подписала договори за предоставяне на игрите от Xbox платформата си и за конкуренти. Така заглавията за компютри в портфолиото на Xbox ще са достъпни и през Nvidia GeForce Now, както и през устройствата на Nintendo.

Новите партньорства идват на фона на проверките от регулатори, включително във Великобритания, които предупредиха, че може да блокират сделката за придобиването на Activision-Blizzard от Microsoft. Причината са опасения, че софтуерният гигант може да направи заглавията на гейминг компанията ексклузивни само за своята платформа.

От самото начало Microsoft казва, че няма такива намерения. Липсваха обаче конкретни стъпки, които да гарантират, че това действително е така. В последствие компанията заяви, че ще остави игрите на Activision-Blizzard, включително хитови поредици като Call of Duty, достъпни за други платформи „поне 10 години“.

Сега това става факт и юридически. Когато геймър си купи игра, която е налична в каталога за PC заглавия на Xbox, той ще може да я играе и на други съвместими платформи. Няма значение дали потребителят е купил играта през Windows Store, Steam или Epic Games Store. Сделката позволява на GeForce Now да стриймва тези заглавия (стига потребителят да ги е купил) в продължение на поне следващите 10 години.

Пред TheVerge от Nvidia Коментират, че GeForce Now ще има възможност да стриймва новите заглавия още в деня на пускането им или „възможно най-скоро“ след тази дата, стига да са достъпни за PC. В сделката ще бъдат включени и заглавия от Battle.net, включително Overwatch, стига сделката с Activision-Blizzard да бъде разрешена от регулаторите. Ако придобиването бъде завършено, първите заглавия от каталога на гейминг компанията ще са достъпни през GeForce Now в рамките на няколко седмици, а всички съвместими игри ще са налични в рамките на година.

Партньорството с Nintendo е сходно. То също е за 10 години и е конкретно за поредицата Call of Duty. Тя ще бъде налична за Nintendo устройствата в същия ден, в който става достъпна и за Xbox. Това включва всички бъдещи нови версии и функции за игрите, за да могат те да предоставят идентично изживяване за геймърите, коментира Microsoft. Компанията споменава и PlayStation, макар че все още няма информация подобно споразумение да е подписано и със Sony. Microsoft обаче и преди казваше, че предвижда да предлага игрите на Activision-Blizzard и за конзолата на Sony както досега.

Именно Sony е сред основните опоненти на придобиването на гейминг гиганта от Microsoft. Надеждата на американската компания е, че тези партньорства ще са добър аргумент пред регулаторите, че тя няма да изолира останалите платформи от гейминг заглавията. Други опоненти обаче смятат, че дори и 10 години е кратък период от време, особено за популярни поредици като Call of Duty. Според Microsoft обаче, това е достатъчно добра индикация за дългосрочните намерения на компанията. Знаков сигнал е, че пресконференцията, която обяви тези сделки, беше именно в Брюксел.

„Никога не сме искали да похарчим 69 млрд. долара, просто за да купим заглавия като Call of Duty и да ограничим достъпа на хората до тях. Целта ни е да направим игрите достъпни за повече хора, през повече платформи и да развием конкуренцията в гейминга повече от всякога“, коментира вицепрезидентът на Microsoft Брад Смит.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !