Microsoft и Activision-Blizzard отлагат приключването на сделката

Стоян Ненов Последна промяна на 20 юли 2023 в 17:12 190 0

Xbox Activision-Blizzard

Снимка Microsoft

Microsoft и Activision-Blizzard отлагат приключването на сделката

Според първоначалните планове, сделката по сливане на Microsoft и Activision-Blizzard трябваше да приключи на 18-ти юли т.г. Това обаче няма как да се случи, тъй като не всички регулатори все още са дали своето разрешение.

Затова двете компании са се споразумели да отложат финализирането на сделката с още три месеца. Така новият срок е 18-ти октомври 2023 г., съобщава The Verge.

След изтичането на първоначалния срок, ставаше възможно една от двете компании да се откаже от сделката, като плати компенсация. Удълженото споразумение увеличава значително и компенсацията.

Ако някоя от двете компании реши да се откаже от сделката, вече ще трябва да плати на другата компенсация в размер на 3.5 млрд. долара. След 15-ти септември сумата скача до 4.5 млрд. долара. Разбира се, сделката може да бъде финализирана във всеки един момент преди 18-ти октомври стига да бъдат получени нужните одобрения от регулаторите.

Activision се е съгласила и да остави отделно някои активни на компанията или да приеме други „законови алтернативи“, които да позволят приключването на сделката според изискванията на британските регулатори. Именно британската Служба по конкуренцията и пазарите (CMA) е последното препятствие за сделката.

„Скорошното решение в САЩ и одобренията в 40 страни потвърждават, че сделката е добра за конкуренцията, играчите и бъдещето на игрите“, обяви Лулу Ченг Месерви, търговски директор на Activision-Blizzard и вицепрезидент по корпоративните въпроси в Twitter.

„Като се имат предвид глобалните регулаторни одобрения и увереността на компаниите, че CMA вече признава, че има налични средства за защита, за да отговорят на техните опасения в Обединеното кралство, бордовете на директорите на Activision-Blizzard и Microsoft упълномощиха компаниите да не прекратяват сделката преди 18 октомври”, допълва Месерви.

„Оптимисти сме, че ще приключим сделката успешно и ще предложим повече игри на повече геймъри навсякъде“, коментира шефът на Xbox Фил Спенсър. Президентът на Microsoft Брад Смит също коментира, че допълнителните три месеца ще дадат нужното време за успешно изпълнение на всички желания на регулаторите.

„Ще изпълним всички договорености с Европейската Комисия и останалите регулатори и ще работим с CMA, като сме уверени, че ще приключим сделката“, коментира още Смит.

Британските регулатори останаха последното голямо препятствие за сделката. По-рано този месец двете компании спечелиха важно решение в американския съд, който отхвърли искането на местната Федерална комисия по търговия (FTC) за блокиране на сделката до окончателно произнасяне. FTC обжалва, но не се очаква това да промени решението на съда.

Междувременно CMA заяви, че ще даде своето окончателно решение не по-късно от 29-ти август. Въпреки това Microsoft и Activision-Blizzard избраха да си дадат повече време за всеки случай, ако регулаторът поиска допълнителни промени или пък евентуални новопредложени мерки имат нужда от по-дълъг период за внедряване.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !