Chrome спира поддръжката за Windows 7 от началото на 2023 г.

Павлин Луканов Последна промяна на 25 октомври 2022 в 15:44 1322 0

Windows 7

Снимка Microsoft

Windows 7

През последните години наблюдаваме все по-мащабни и опасни кибер заплахи. Потребителите разполагат с редица инструменти, с които могат да се предпазят, включително и с това да бъдат внимателни при браузинг и работа с приложения. Една от задължителните стъпки обаче, която всеки трябва да предприеме е софтуерната актуализация на устройствата си.

Що се отнася до операционните системи, при появата на ново поколение винаги има много потребители, които дълго време не правят крачката към него. Разбира се в някои от случаите това се дължи на стар хардуер или несъвместимост на критични приложения. Друго опасени е, че ще е необходимо много време докато успеят да постигнат оптимална продуктивност.

Монетата обаче има и друга страна, а именно когато дадено приложение спре поддръжката си за по-старите версии на дадена операционна система. Именно такъв е актуалният случай с браузера Chrome, при който от доста време има заявки, че ще бъде спряна поддръжката за Windows 7. Е, сега вече имаме и конкретни детайли в тази насока.

Google обяви, че това най-накрая ще се случи с появата на Chrome 110 догодина. Chrome няма да поддържа Windows 7 и Windows 8.1 от въпросната си версия, която би трябвало да дебютира на 7 февруари 2023 г. След тази дата трябва да имате поне Windows 10, за да можете да използвате новите версии на най-популярния браузер.

Разбира се няма да има ограничение за изтегляне и инсталиране на по-стари версии на Chrome за въпросните операционни системи. В тези случаи обаче няма да са налични най-новите добавки по отношение на сигурността. От компанията посочват, че ходът е в тон с края на поддръжката за Windows 7 ESU и Windows 8.1 Extended, което е планирано за 10 януари 2023 г.

С времето обаче потребителите така или иначе преминават към някоя от актуалните версии на Windows, макар и с не кой знае колко бърз темп. Все по-малко хора използват старите версии, като броят им само ще продължи да намалява.

Windows 7 отдавна е загубла позиции, показват данните на Statcounter. Най-много потребители използват Windows 10, а именно 71.85%. Следва актуалната версия на операционната система, Windows 11, която е с дял от 13.55%.

Как обаче стоят нещата при вече архивните версии на Windows? Сред тях очаквано най-популярна е Windows 7 с 10.68%. След това се нареждат Windows 8.1 и Windows 8 със съответно 2.7% и 0.66%. Заслужава си още да споменем, че все още има и потребители на Windows XP. По данни на statcounter, тази стара версия има пазарен дял 0.38%.

Интересно е още, че Windows 11 изпреварва Windows 7 през юли месец тази година. Иначе преминаването към новата версия е сравнително бавно, което се отдава основно на завишените изисквания към хардуера и невъзможността ма много актуални компютри да ги покрият.

Предстои да видим дали решението на Google ще доведе до по-значително преминаване на потребителите към някоя от актуалните операционни системи.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !