Igrytte - българската стриймърка, която покори сърцата на Apex Legends феновете

Според нея има разлика между местната и международната гейм аудитория, тя ще е и водещ на Station Street Festival в Пловдив

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 25 август 2023 в 18:00 1626 0

Грета/Igrytte започва кариерата си като стриймър през 2020 г.

Снимка Dreamhack/Личен архив

Грета/Igrytte започва кариерата си като стриймър през 2020 г.

Грета/Igrytte започва кариерата си като стриймър през 2020 г. и активно се занимава с гейминг съдържание от тогава. Става популярна заради умелата си игра на Apex Legends сред международните фенове. Тя взима участие в редица фестивали, като едно от най-големите постижения е участието в един най-мащабните гейминг събития - Dreamhack. Грета е активен поддръжник на малките студия за видеоигри, като често прави интервюта, за да популяризира техните проекти и се лобира за тяхното включване в повече фестивали, на които да им се дава поле за изява. Взима активно участие в редица проекти свързани с дигитализация на родния си град Стара Загора, както и за популяризиране на гейминг културата в България. Когато не стриймва, тя обича да чете книги, да гледа филми и да пътува, като е посетила повече от 10 страни.

Igrytte е водещ и основен стриймър на гейм програмата на културния фестивал Station Street. Той ще се проведе в Пловдив между 1 и 6 септември. Сред големите атракции са тренажор на Формула 1, конзоли и професионални джаги както и спектакъл на сцената. 

Какво е да си гейм стриймър и то в България?

- По този въпрос може да се говори за него, но ще засегна двете най-важни точки. Първата е: неразбрана част от културата която тепърва се опитва да пробие. До голяма част възрастовата граница, манталитета, начина на живот, рекламата, оказват влияние на гейминга. Спокойно баба ми би ми казала да ходя да обядвам и да не се занимавам с глупости, а да си намеря престижна работа. Друга част от родителите смятат, че игрите водят до най-немислимите и ужасяващи неща за техните деца. Това до някъде е така, но за това тук идва момента в който младежите трябва да бъдат добре информирани и възпитани за ползите и негативите от това да играеш за развлечение или като част от работата си.

Лично аз не съм се сблъсквала с трудности от това да съм стриймър в България и хората около мен го приемат съвсем нормално и са отворени към това. Не съм лекар, юрист или собственик на бизнес за милиони, но това което правя носи за мен друг вид удовлетворение и отваря нови перспективи в моят живот.

Втората са възможностите за създаване на нова интересна и иновативна ниша в бизнеса и културните мероприятия. Да, прочетохте правилно, бизнеса. Това общество на геймъри има огромен потенциал да разрасне бизнес средите в други аспекти и дори да подпомогне за тяхното развитие или дигитализация в един по-различен аспект.

Как се реши да се занимаваш с гейминг при това в този формат?

Преди много време в една далечна галактика се появи Ковид пандемията. По това време аз имах нормална професия в една хостинг фирма. По стечение на обстоятелства реших да направя пауза и напуснах работа, малко подозирайки какво следва. На този етап от години знаех за платформата Twitch и гледах интересни чуждестранни стриймъри. Към края на 2020 г. си казах: „Добре, пандемия е, нямам работа и кой знае какви задължения, ще си стоя пред компютъра…защо да не пробвам и аз да се присъединя към тази платформа като стриймър?“ ….и така вече 3 години.

Много хора си мислят, че като се включиш да стриймваш и аудиторията идва веднага и успеха е на една две седмици разстояние. Не, не е така. Реалността е, че ми отне изключително много време, за да постигна това което имам сега. През този период минах през множество пречки, но това ми помогна да изградя търпение и постоянство. На новоизгряващите звезди в гейминг индустрията бих казала : „Трудно е, тежко е, отнеме време, но намерете своята цел и не се отказвайте.“

Какви са първите стъпки в стрийминга и как разбираш дали си успешен или не?

Първите и най-важни стъпки са :

1. Избор на платформа за стрийминг : Twitch, YouTube, Kick, Facebook
Платформата е изключително важна за вида аудитория която искате да съберете спрямо съдържанието на това което правите.

2. Подготовка на техническо оборудване: Компютър, Микрофон, Камера и Силна Интернет връзка са най-важните компоненти.

3. Избор на софтуер за стрийминг : Stealmalbs OBS, OBS и други.

4. Избор на вид съдържание: игри, готвене, фитнес, арт, благотворителност и др. Много е важна тази стъпка за да може да се забавлявате с това което обичате да правите и да привлечете аудитория със сходни интереси.

5. Изграждане на график : Тук е много важно да сте редовни и да третирате това хоби като работа.

Дали някой е успешен или не, може да се премери в редица фактори и е строго индивидуално спрямо целта на стриймъра. Моят успех е, че успях да изградя аудитория която е интернационална.

Защо избра Apex Legends?

За разлика от повечето Battle Royale Multiplayer игри, Apex Legends има различен стил на игра, която я прави изключително интензивна и интересна. Механиките играят ключова роля в развитието на играта и постигане на победа от отборите. Запалих се по тази игра още от излизането и през 2019 г. точно защото не е толкова лесна колкото изглежда.

Кои са другите игри, които харесваш и цъкаш?

Честно казано, голяма част от времето си прекарвам над Apex Legends, но когато искам да разнообразя играя : League of Legends, World of Warcraft, Overwatch 2, CSGO и Fortnite.

Кое заглавие чакаш с нетърпение?

Counter Strike 2 , Xdefiant

Има ли разлика между българската и международната гейм публика?

Геймингът е силен инструмент за създаване на общност и свързване между хората. От моята гледна точка отговорът е: да има разлика между българската и международната гейм публика. Тези разлики идват главно от локални теми и интереси, социални икономически фактори, език, култура, манталитет , онлайн поведение.

В самото начало започнах да стриймвам на български и ми беше изключително трудно да се справям с т.нар „тролове“ които постоянно имаха негативни коментари към това което правя, а дори и неприлични такива. В последствие , смених езика на съдържанието си на английски и бях изумена да видя разликата в комуникацията между аудиторията и мен самата. Не казвам, че няма „тролове“ или други кофти неща с които се сблъсквам , но определено бройката на тези хора намаля драстично.

Преди години гейминга беше територия запазена основно за мъжете, какво я прави привлекателна за нежния пол и какво е специфичното да си жена-стриймър?

Независимо от пола, всеки един потенциален стриймър може да изгради своят уникален стил, визия и да даде старт на своята кариера. И на нас като представители на нежния пол ни се иска от време на време да излезем извън границите на това което обществото очаква като нас и да правим различни неща. Разликата между мъжете и жените стриймъри идва главно от съдържанието което правят, а всеки един човек индиректно търси друг формат на същият стил развлечение.

Разликата да гледаш мъж стриймър или жена стриймър е голяма. Повечето професионални играчи са фокусирани към победата, а част от жените които играят същата игра се наслаждават, макар и правейки много грешки които не им гарантират победа.

Също така повечето жени стриймъри се опитват да изградят една по-малко токсична среда в онлайн културата и да покажат на силния пол, че и те могат да се забавляват и това не е свързано с получаване на неприлични коментари или надсмиване само заради това, че са дами. По-голямата част от мъжете са си хиперфокусирани върху тяхното съдържание и доста малка част от тях се ориентират и към социални аспекти като например ; благотворителност, разпространение на информация спрямо социални казуси, разбиване на стереотипи и др.

Да си жена стриймър не е никак лесно и изисква много силна воля и здрав разум за да се справяш с гейминг общността която и до този ден е главно представлявана от мъже.

Какво допринасят събития като Station Street Festival за развитие на българската гейм сцена?

Station Street Festival има потенциала да стане платформа за която обединява всички хора в гейминг индустрията и дава добър пример за бъдещи такива фестивали които могат да се разработят на национално ниво като :

- Създава общност която позволява на хората в същата индустрия/интереси да обменят идеи и контакти ;
- Място на което талантите могат да покажат своите проекти и умения което стимулира иновациите и творчеството;
-Образователен аспект за тези които се интересуват от прогреса на този тип култура;
-Икономическа стимулация чрез привличане на туристи, участници и спонсори;
-Популяризиране на гейминг обществото;

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !