Вторият изпитателен полет на Starship завърши с експлозия минути след като достигна космоса

Мария Иванова Последна промяна на 20 ноември 2023 в 22:35 588 0

Starship

Снимка SpaceX

Вторият изпитателен полет на Starship завърши с експлозия минути след като достигна космоса

Вторият изпитателен полет на космическия кораб Starship на SpaceX, с който компанията се надява един ден да превозва хора до Луната и Марс, завърши с експлозия. Starship излита на върха на най-голямата ракета в света Super Heavy малко след 8 ч. в събота сутринта от космодрума в Бока Чика, Тексас.

След като ускорителят Super Heavy се отделя от космическия кораб Starship, той избухва в пламъци. Въпреки това космическият кораб продължава да лети още няколко минути, надминавайки времето на полета на своя предшественик. За разлика от първия тестови полет, който завършва на около 39 км. над земната повърхност, този път Starship успява да достигне космоса. Експлозията е регистрирана на височина от около 148 км., което е почти половината от височината, на която Международната космическа станция (МКС) обикаля Земята.

Скоро след отделянето бустерът се разглобява бързо и неочаквано, докато двигателите на Starship продължават да работят за няколко минути по пътя към космоса. Този тип системи за прекратяване на полетите са стандартна функция за безопасност при ракетите, тъй като унищожават превозното средство, ако възникне проблем или ако то се отклони от планирания маршрут.

Унищожаването на космическия кораб слага преждевременен край на летателния тест. Според първоначалните планове на компанията, корабът е трябвало да измине голяма част от пътя около Земята, преди да се върне обратно в атмосферата и да се разбие край бреговете на Кауай, Хавай.

Въпреки че вторият изпитателен полет на космическия кораб Starship на SpaceX завърши с експлозия, подобно на първия, компанията отчете всичко като успех. Кейт Тайс, мениджър по инженерно качество в SpaceX, описа деня като “невероятно успешен”, въпреки “бързото непланирано разглобяване” както на ускорителя Super Heavy, така и на самия кораб, тъй като са събрани много ценни данни, които ще помогнат за подобряването на технологиите и процедурите за следващите полети.

Федералната авиационна администрация (FAA) на САЩ потвърди, че ще проведе разследване на полета като инцидент. Това е стандартна регулаторна процедура, която трябва да бъде изпълнена, преди SpaceX да може да изстреля следващата си ракета Starship. Регулаторният орган може да предложи на компанията на Илон Мъск препоръки за коригиращи мерки, които трябва да бъдат приложени, преди да получи лиценз за бъдещи изстрелвания.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !