Време ли е да приемем метавселената на Зукърбърг за провал

Стоян Ненов Последна промяна на 15 май 2023 в 16:03 404 0

Meta Metaverse

Снимка Meta

Време ли е да приемем метавселената на Зукърбърг за провал

През октомври 2021 г. основателят на Facebook Марк Зукърбърг обяви, че сменя името на компанията си на Meta. С това той даде начало на нова ера в развитието на метавселената. Самият той заяви, че ще са нужни около 10 години, за да може идеята му да се реализира. Според коментар на в. Guardian обаче, още сега може да се обяви, че метавселената е провал.

Зукърбърг уверено наричаше метавселената „Бъдещето“. Той казваше, че метавселената ще се превърне в нов свят във виртуалното пространство с амбицията дори да промени представите на хората за интернет. Метавселената трябва да бъде платформа към виртуална среда, която да позволи на хората да вършат всичко, което биха направили и в реалния свят, но с много по-малко ограничения. Този виртуален свят ще позволи на хората да създават нови приятелства и контакти, да се забавляват и дори да изкарват прехраната си чрез множество настоящи и бъдещи бизнес възможности.

За да се случи всичко това обаче ще са нужни много усилия и още повече пари. Година по-късно, през октомври 2022 г. Зукърбърг показа какво е постигнато до момента. Проектът е „глътнал“ 36 млрд. долара, като по него работят десетки хиляди инженери на компанията.

Резултатът е все още доста ограничен виртуален свят с „постна“ графика и аватари, които дълго време бяха само плаващи в пространството торсове. През октомври те получиха и крака, но анимациите и възможностите си останаха скромни. Тогава Зукърбърг заяви, че тепърва „трябва да бъдат изобретени“ много технологии, които да са в основата на метавселената.

Засега единственото, което този проект е дал, е платформата Horizon Worlds. Тя е достъпна през виртуалните очила на Oculus, които пък са доста скъпи. Horizon Worlds също е в доста ранна фаза на своето съществуване, с много недовършени зони. Засега може да се използва предимно за виртуални онлайн срещи, подобно на Zoom, но с аватари.

И докато тогава Зукърбърг изглеждаше уверен, че работата по метавселената ще продължи, през март т.г. той е сменил основния приоритет на Meta. Той вече е изкуственият интелект (AI). Отделът Reality Labs, в който е метавселената, е записал загуба от 13.7 млрд. долара само през 2022 г.

Голяма част от ресурсите на Meta обаче вече биват пренасочвани към нов отдел – този за AI. Много от екипите също ще бъдат преориентирани, за да наваксат изоставането на компанията в този сегмент. А то се оказа значително, след като OpenAI представи ChatGPT, а Meta няма готов отговор. Компанията тогава заяви, че работата по подобен проект е много отговорна и не иска да прибързва.

Разбира се, официално Meta продължава работа и по метавселената. Но реално тя остава на заден план. ИТ гигантът се надяваше да има по-голям интерес от самия бранш. Зукърбърг от самото начало казваше, че иска метавселената да е платформа за всички и всеки да може да участва и да я развива. Повечето разработчици и компании обаче предпочитат да изчакат да видят дали ще има смисъл да инвестират време и средства в платформата. А засега изглежда, че нямат причина да го правят, особено след като и Meta сменя приоритетите си.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !