Военните разработват соларен самолет, който ще може да лети в продължение на 90 дни

Offnews Последна промяна на 05 август 2021 в 10:06 201 0

SKYDWELLER AERO

Военноморските сили на САЩ разработват нов самолет, който може да остане във въздуха 90 дни, задвижвайки се единствено от масивни слънчеви панели, разположени на всяко от крилата му. Той е наречен Skydweller и е създаден от американско-испанската авиокосмическа компания Skydweller Aero.

Едно от възможните му приложения е да позволи на военните да следят непрекъснато околните морета, докато ескортират кораби. Това е голям прогрес за самолетите, задвижвани с възобновяема енергия.

Skydweller се базира на Solar Impulse 2 - соларен самолет с екипаж, който обиколи света през 2016 година. Компанията е променила дизайна му, като е премахнала пилотската седалка. Подобрението отваря повече място за товар.

Полученият самолет има размах на крилата 72 м. и е покрит с 884 квадратни метра фотоволтаични клетки, които генерират до два киловата мощност. В допълнение, той може да побере до 800 килограма оборудване за радар и камера.

В момента американските военни използват по време на морски патрули големи дронове, които могат да останат във въздуха само 30 часа. По-дългите полети обаче могат да се окажат особено полезни за техните мисии.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !