Съдът разреши на „Виваком“ да придобие пловдивския кабелен оператор N3

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 04 май 2023 в 15:56 318 0

Vivacom N3

Снимка Виваком

Съдът разреши на „Виваком“ да придобие пловдивския кабелен оператор N3

Върховният административен съд (ВАС) разреши на „Виваком“ да придобие напълно пловдивския кабелен оператор N3. Или компанията която седи зад него – „Цифрова кабелна телевизия“. Магистратите отхвърлиха жалбите на „Йеттел“ за одобряването на сделката от страна на регулатора. Освен това, телекомът трябва да заплати адвокатските разноски на „Виваком“ по делото. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Казусът е свързан с обявената през 2021 г. сделка за купуване на N3 от страна на „Виваком“. Това беше една от многото подобни трансакции, които телекомът обяви през последните две години. Целта беше да се подсилят позициите на компанията след смяната на собствеността и влизането във владение на United Group. „Йеттел“ се противопоставиха на повечето опити за придобивания на локални оператори. ВАС вече спря една от сделките – тази за „Нетуъркс-България“ и я върна за преразглеждане от страна на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Последното решение на магистратите обаче е с обратен знак. ВАС разрешава сделката за N3, като се аргументира, че при нейното сключване пазарната обстановка и съответно – анализ е друг. Което не създава предпоставки за концентрация и не застрашава конкурентната среда. Сделките след това обаче трябва да се разглеждат в друг контекст, изрично подчертават от ВАС. Те не са малко и вече магистратите спряха една от тях.

Още през 2021 г. Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) изрази опасения, че консолидацията, която е водена основно от „Виваком“ може да застраши пазара на едро на интернет доставка. Телекомът придоби редица локални оператори, като софийския „Нет 1“, пловдивския N3, „Нетуъркс-България“ и др. В края на 2022 г. „Виваком“ също така получи мобилната и фиксирана инфраструктура на „Булсатком“. Тя беше част от сложна сделка между новия собственик на сателитния доставчик Спас Русев и United Group. Докато прехвърлянето на мобилните кули беше приключено и вече са с нов собственик, това за кабелната мрежа на „Булсатком“ тепърва трябва да се гледа от КЗК.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !