Водещи компании с призив роботите им да не се използват за оръжия

Стоян Ненов Последна промяна на 07 октомври 2022 в 14:45 834 0

Boston Dynamics Spot Robot

Снимка Boston Dynamics

Boston Dynamics Spot Robot

Роботите днес са навсякъде, но често не го осъзнаваме. С новото поколение на тези разработки обаче, те ще са много по-видими. Например Spot на Boston Dynamics – роботът, който наподобява четириного животно вече може да се използва като помощник при бедствия и да пренася леки товари, да оглежда опасни зони, да превежда хора в горящи сгради и т.н.

Също така обаче е напълно възможно Spot да се превърне и в не толкова добър помощник на хората. Особено след като имаше и клипове със Spot с монтирано върху него оръжие за пейнтбол. Очаквано Boston Dynamics не хареса идеята и компанията е започнала инициатива, към която са се присъедини още пет други водещи производителя на роботи – Agility Robotics, ANYbotics, Clearpath Robotics, Open Robotics, Unitree Robotics.

Всички те публикуваха отворено писмо с обща позиция, в която казват, че не искат роботите им „за общо приложение“ да се използват като оръжия. „Да се добавят оръжия към роботи, които се предлагат на широката публика и могат да се разполагат в места, където хора работят и живеят, представлява сериозен риск и етичен проблем. Затова поведохме коалиция от водещите шест компании от три континента в индустрията, която заявява, че няма да превръщаме нашите роботи или софтуера за тях в оръжие“, се пише в писмото.

Компаниите обещават, че няма да подкрепят и трети лица, които се опитват да преработят роботите им. Те допълват, че „когато е възможно“, ще преглеждат плановете на клиентите им какво възнамеряват да правят с роботите. Също така ще разглеждат технически ограничения и мерки, които да предотвратяват неразрешена модификация.

Коалицията, която все още няма име, призовава и институциите да се включат по-активно в роботиката. Те трябва да изготвят правила и регулации за защита на роботите от подобни злоупотреби и да се носи отговорност при нарушения.

„Следващото поколение роботи ще работи сред нас и до нас много по-близко и интелигентно от своите предшественици. Разбираме, че тази бързо развиваща се технология създава нови притеснения за злоупотреби. Освен, че сме против използването на роботите ни за оръжия, забраняваме и използването им по какъвто и да е начин, който нарушава личното пространство и гражданските права“, допълват компаниите.

Разбира се, не всички мислят така. Компанията Ghost Robotics например не подкрепя коалицията. Пред TechCrunch тя коментира, че прави роботи, а не товарите. „Бихме ли промотирали или рекламирали оръжия? Вероятно не. Това е труден въпрос. Ние продаваме на армията, но не знаем какво тя прави с роботите. Няма да казваме на държавните ни клиенти как да използват роботите. Но можем да решаваме на кого продаваме – само на САЩ и партньорски правителства. Не продаваме роботи на корпоративни клиенти в други пазари. Получаваме много заявки за нашите роботи от Китай и Русия, но не продаваме там дори за фирми“, пише компанията.

Писмото на коалицията е донякъде критикувано и заради фразата „роботи за общи приложения“, което създава вратичка за тях да разработват конкретни роботи за военни цели. Те обаче биха били достъпни само за армии, поне на теория. Компаниите в коалицията не са коментирали този детайл и дали имат планове в тази сфера.

То донякъде идва и в отговор на появилия се руски робот с ръчен противотанков гранатомет и картечен пистолет. Преди това, подобен модел беше показан и от американски компании. Първият пример използва общодостъпен модел от китайски производител за 2 хил. долара, което най-вероятно е и причината за позицията на горните компании.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !