В Китай изкуствен интелект самостоятелно ще строи язовир

Offnews Последна промяна на 25 май 2022 в 18:40 1172 0

521671

Обикновено изграждането на сложни инфраструктурни проекти от рода на водноелектрически централи отнема най-малко пет години. Пример за това е язовирът Хувър, разположен на пресечната точка на щатите Аризона и Невада. Това е язовир с височина 221 метра, който заедно с водноелектрическата централа към него са построени за периода от 1931 до 1936 години. Строителството е осъществявано в много трудни условия, тъй като на работниците често се е налагало да слизат в тунелите и да страдат от излишъка на въглероден окис. Заради неговото твърде вредно влияние някои от тях дори са останали инвалиди, а някои от тях са починали. Но в близкото бъдеще изграждането на подобни електроцентрали очевидно ще изисква много по-малко време и по-малко работници. Китай обяви пред медиите,  че възнамерява да построи огромна водноелектрическа централа, използвайки само мощен изкуствен интелект и роботизирана техника. Звучи като научна фантастика, но няма съмнения относно работоспособността на тази съвременна система.

Най-големият 3D принтер в света

Бъдещото огромно съоръжение носи името Язовирът Yangqu, който се намира на тибетското плато. Според авторите на проекта, след завършване на строителството на обекта, което трябва да стане през 2024 година (изграждането му ще отнеме само две години!), новата водноелектрическа централа ще може да доставя на Китай до 5 милиарда киловатчаса електроенергия годишно. В строителството ще участват минимален брой хора - управлението на процеса ще бъде поверено на изкуствен интелект от ново поколение. На негово разположение ще бъде цялата необходима строителна роботизирана техника с разнообразни сензори, като той ще може да я управлява както намери за добре.

Всъщност системата за изграждане на язовир Yangqu ще бъде най-големият 3D принтер в света. Преди това тази титла принадлежеше на проект, в рамките на който бе построена двуетажна офис сграда в Дубай с разгъната застроена площ от 641 квадратни метра и към днешен ден това е най-голямата сграда, построена от 3D принтер в света. Но след като бъде завършен, язовирът Yangqu ще счупи този рекорд, защото ще бъде висок 180 метра. Той не е толкова голям, колкото е 221-метровият язовир Хувър, но за съоръжение, разпечатано с помощта на изкуствен интелект, това е изключително постижение.

Двуетажната офис сграда в Дубай, изградена с помощта на 3D принтер

По какъв начин строителните 3D принтери "разпечатват" сгради и промишлени обекти

Подобно на конвенционалните 3D принтери, огромната конструкция ще "разпечатва" стените на язовира слой по слой. В началото на строителството изкуственият интелект все още ще се нуждае от помощта на хората - необходимо е да се доставят необходимите строителни материали на обекта. След като всичко е подредено на мястото си, роботизирани валяци и друга автономна техника ще изградят първия слой на язовира. След това през него ще преминат друг тип валяци със сензори, които ще направят така, че слоят да стане изключително здрав и издръжлив. След приключването на всеки един етап от работата, роботизираната техника ще изпраща специален доклад до централния клъстър, за да се направят необходимите сравнения и да стане ясно дали всичко върви по план.

Язовирът Хувър

Според авторите на проекта изкуственият интелект и роботизираните технологии ще дадат възможност да бъдат избегнати типичните грешки, които хората често допускат. Понякога водачите на камиони доставят материалите на грешното място, в други случаи валяците не следват идеално равна траектория. Комбинацията от всички тези неточности може значително да намали качеството на язовира и да съкрати експлоатационния му живот. Освен това отсъствието на хора на строителната площадка ще намали броя на произшествията до нула. Като цяло, използването на роботи в строителството има редица предимства.

В Китай започна да се наблюдава недостиг на работна ръка

На фона на тези постижения през 2022 година стана известно, че младите хора в Китай все по-малко са склонни да създават семейства. Счита се, че отказът от семейния живот е свързан с желанието на хората да запазят финансовата си свобода.

Това явление силно тревожи местните власти, тъй като в дългосрочен план може да доведе до намаляване на раждаемостта. Това води до недостига на работници - скоро няма да има кой да работи в предприятията. В началото на годината Китай публикува демографските данни за изминалата 2021 година, които показват необичайно рязък спад в раждаемостта. Направената по-ранна прогноза за двукратен спад на китайското население през този век започва да се сбъдва.

Още през 2010 година учените започнаха да предупреждават, че има голям риск от катастрофа в това отношение. Разбира се политиката „Едно семейство – едно дете“ бе отменена, но се оказа, че това е станало твърде късно: раждаемостта не само не се увеличи, но и продължи да пада, понеже инерцията на демографските процеси е много голяма. Според прогнозите на западните учени, населението на Китай към края на 21-ви век ще намалее двойно и ще бъде много по-малко от това на Индия, която не е провеждала толкова опасни демографски експерименти

Как може да бъде увеличен броят на браковете в момента не е известно, но ето че работниците могат да бъдат заменени с автономни роботи. Ако изграждането на язовира Yangqu върви по план, технологията очевидно ще бъде приложена в пътното строителство и в други индустрии. Ще следим темата.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !