Учени засякоха навлизането на метеор в атмосферата на Юпитер

Offnews Последна промяна на 24 февруари 2021 в 10:45 6060 0

jupiter

Учени, работещи с космическия апарат на НАСА Juno, са успели да прихванат ярка експлозия на метеорит в атмосферата на Юпитер. Това е станало в процеса на наблюдение на сиянията, които се образуват на планетата.

Подобни събития не са рядкост за Юпитер, тъй като това е най-голямата планета в Слънчевата система и има най-силната гравитация. Те обаче са краткотрайни и е трудно да бъдат видени при наблюдение.

Телескопът трябва да е насочен към планетата в правилния момент. В случая събитието е засечено през пролетта на миналата година.

В миналото астрономи аматьори са използвали базирани на Земята телескопи за засичане на подобни събития. Една от най-големите експлозии е била отчетена през 1994 година.

Juno обаче е в орбита на Юпитер, което улеснява нещата. Скорошната ярка експлозия се е проявила в изпратените данни, тъй като има много по-различни спектрални характеристики спрямо стандартните UV емисии от сиянията на планетата.

На база на тези данни учените са изчислили, че космическият обект е бил с маса между 249 и 1497 килограма. Астероидите и кометите могат да имат сериозно влияние върху химичния състав на стратосферата. Междувременно продължителното изследване на Юпитер ще даде повече данни за атмосферата ѝ.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !