Учени отглеждат ембриони на мишки в изкуствена матка

Offnews Последна промяна на 18 март 2021 в 11:43 5746 0

mishi embrion

За пръв път учени са успели да отгледат ембрион на бозайник в изкуствена матка. До този момент се смяташе, че плодът не може да оцелее без жива утроба.

Изследователи от Научния институт в Израел (Weizmann Institute of Science) обаче успели да отгледат над 1000 ембриона на мишки с помощта на механично устройство. Те отстранявали ембрионите от утробите пет дни след оплождането и ги отглеждали в устройството в продължение на 11 дни.

Изкуствената матка представлява машина, която се състои от инкубатор и вентилационна система. Всеки от ембрионите в нея плавал във флакон, пълен със специална течност с хранителни вещества. В същото време прикрепеният вентилатор осигурявал на мишките кислород и поддържал налягането на околната среда.

 

Учените посвещават на създаването на машината цели седем години. Тя обаче не е в състояние да отгледа ембрионите за повече от 11 дни. Тогава те ставали прекалено големи, за да оцелеят единствено с наличните им хранителни вещества.

След 11-ия ден от ембрионалното си развитие мишките се нуждаели от кръвоснабдяване. Това е и следващото технологично предизвикателство, което екипът има намерение да реши, разработвайки изкуствено кръвоснабдяване, което може да се свърже с механичната утроба.

Подобно откритие някой ден може да позволи на изследователите по същия начин да отгледат човешки ембрион. Но засега не може да се потвърди, че възможността е наистина реална.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !