Учен от CERN: Луната не трябва да бъде експлоатирана само от мултимилиардери

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 24 февруари 2023 в 11:15 1024 0

Innovation Explorer 2023 Beachman

Снимка OFFNews

Учен от CERN: Луната не трябва да бъде експлоатирана само от мултимилиардери

Не трябва да позволяваме Луната да бъде експлоатирана и достъпна само от мултимилиардери. Тя трябва да бъде отворена за всички и да изведе научните и космически изследвания на ново ниво. Това обяви ученът от CERN доктор Джеймс Бийчъм по време на годишната технологична конференция Innovation Explorer, която се проведе в „София Тех Парк“ и е организирана от Innovation Starter.

Самият той е физик в Големия адронен ускорител (LHC) и темата му беше най-вече за това какво представляват черните дупки. Тези космически тела интригуват астрофизиците от години и са доста трудни за наблюдение. Най-вече поради факта, че те са толкова плътен гравитационен кладенец, от който дори светлината не може да избяга. Те са и в основата на Теорията на относителността на проф. Алберт Айнщайн, но десетилетия след неговата смърт, учените не могат да я свържат с друга основопагаща теория – тази на квантовата механика.

Усилията на изследователите в LHC са насочени в тази посока, да успеят да намерят допирните точки между двете фундаментални разработки за последното столетие. Изграждането на миниатюрна черна дупка с размерите на протон може и да даде подобен отговор. За да се постигне това обаче трябва огромно количество енергия и дори адронен ускорител с размерите на половин Европа може да не е достатъчен.

Освен призивът Луната да не е място само за богаташи, той още даде идея, че естественият ни спътник може да бъде една голяма космическа лаборатория. Като например през екватора му да бъде изграден нов ускорител, подобен на този в Швейцария. Дори с тези внушителни на първи поглед размери, те пак може да не са достатъчни, за да се изгради черна дупка с размерите на един протон.

„Ако трябва да бъдем честни, за да постигнем това с настоящата технология, ускорителят трябва да бъде с размерите на нашата Слънчева система и да е разположен извън орбитата на Нептун“, призна доктор Бийчъм.

Налудничавата идея за изграждането на ускорител на Луната показва високата научна стойност, която естествения ни спътник може да придаде.

„Това ще покаже, че Луната не трябва да бъде експлоатирана от богати бизнесмени, които да извлекат ресурсите и да построят спа за своите приятели. Луната трябва да бъде отворена за всички и да помогне за космическите изследвания“, коментира доктор Бийчъм.
Все пак впоследствие той призна, че от друга страна без публично-частно партньорство няма как да се постигнат по-добри резултати при космическите изследвания.

„Идеята ми е да не приемаме, за даденост, че милиардерите ще са водещи при космическите изследвания“, уточни Бийчъм. „Хората обичаме да повтаряме едни и същи грешки – защото именно това доведе до глобалното затопляне на Земята и преексплоатирането на земните ресурси“, допълни той.

Доктор Бийчъм разсея и някои опасения от създаването на квантови черни дупки в лабораторни условия. Той допълни, че има огромна вероятност в нашата Слънчева система да има подобно космическо тяло с размерите на ябълка. Учените от години наблюдават гравитационни аномалии в покрайнините на системата ни и търсят мистериозната „планета Х“. За момента доказателства за такава няма, което кара някои от изследователите да мислят в посока, че става дума за черна дупка.

Освен това, квантовата черна дупка ще е с размери на един-два протона или по-малка от един атом. Това няма как да създаде разрушителната сила, която ни се представя в холивудските филми.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !