Търсенето на промишлени роботи в САЩ е нараснало с рекордните 37%

Offnews Последна промяна на 15 ноември 2021 в 14:30 2422 0

North American companies rush to add robots as demand surges

Американските компании масово купуват роботизирани поточни линии и специализирани манипулатори, за да се справят с недостига на работна сила и повишеното търсене на своята продукция. Информацията е на аналитиците от Association for Advancing Automation (A3), които съобщават, че през първите 10 месеца на тази година предприятията в САЩ са поръчали 29 хиляди робота. Това е с 37% повече в сравнение със същия период на предишната година. От гледна точка на финансите, промишленият сектор на САЩ тази година е изразходвал 1,48 милиарда щ. долара за роботизация на своя производствен процес.

Непрекъснато нарастващият интерес към роботиката сред американските компании превиши постигнатите рекордни показатели от 2017 година. През този период пазарът за автоматични устройства бе в своя пик, а частният сектор все още не се беше сблъскал с глобалната пандемия, съобщава Reuters. Експертите на A3 са на мнение, че има редица причини за случващото се, но в основата си всичко се дължи на епидемията от новия коронавирус. В началото на пандемията компаниите бяха принудени да уволняват значителна част от своя личен състав, а някои изцяло спряха работата на своите заводи и фабрики.

Когато предприятията отново започнаха да работят, а потребителите започнаха повече да купуват, компаниите стигнаха до извода, че вече не могат да върнат предишния темп и предишния формат на работа. Ето защо те увеличиха инвестициите в роботизирани устройства, които работят стабилно и бързо независимо от епидемиологичната обстановка.

Кризата съществено ускори оптимизацията на бизнес процесите, което в повечето случаи води до роботизация на работния процес.

"Компаниите просто не могат да намерят необходимите хора и затова започнаха да роботизират всичко възможно" - заяви президентът на A3 Джеф Бърнстейн.

Общият брой на поръчаните от американските компании роботи тази година вече превишава 29 хиляди специализирани устройства. Това са роботизирани поточни линии, както и футуристични манипулатори, добре имитиращи ръчния човешки труд. Роботите навлязоха най-вече в автомобилния сектор, но сега се наблюдава бърз ръст на роботизацията и в другите отрасли.

Това е ключовата разлика на сегашния етап на роботизацията - в това отношение автомобилната промишленост остана на втори план.

Според данните на A3, през първите девет месеца на тази година автомобилната промишленост е поръчала с около 20% повече роботи в сравнение с миналата година, като това са около 12,5 хиляди робота. В същото време останалите компании, които нямат връзка с производството на автомобили, са закупили над 16,3 хиляди робота, което е с 53% повече в сравнение с аналогичния период на предходната година.

"Не се наблюдава намаление в автомобилостроенето - броят на новите автомобили непрекъснато се увеличава. Но роботизацията в другите промишлени сектори - от металургията до хранителната промишленост, расте още по-бързо" - допълва Бърнстейн.

Една от компаниите, анализирана от специалистите на A3, е Athena Manufacturing, с основна дейност производство на метални изделия за корпоративния сектор. Athena вече използва четири нови големи робота, като по този начин нейният парк от роботи се е увеличил до седем специализирани машини. Екип на Reuters се обърна към генералния директор на тази компания Джон Нюман и го помолиха да коментира дейността на обновеното с нови роботи предприятие.

Според неговите думи, новите роботи са помогнали на Athena да успее навреме да реагира на новия пик на търсенето. Броят на поръчаните детайли е нараснал с 50% и без тези роботи компанията не би могла да се справи. С помощта на седемте си робота Athena за първи път в своята история е преминала към денонощна работа и е успяла да изпълни всички поръчки, заложени в сключените договори срокове. Производителят подчертава, че е било невъзможно да намери достатъчен брой работници, които да се съгласят да работят нощна смяна.

От друга страна, според миналогодишния отчет на Световния икономически форум (The World Economic Forum, WEF), развитието на технологиите, изкуственият интелект и роботизацията ще доведат до ликвидацията на 85 милиона работни места още към 2025 година. Най-големи съкращения на работни места ще има при нискоквалифицираните работници, които извършват рутинни и и опростени задачи. В отчета се казва, че милиони хора ще трябва да преминат преквалификация, за да не загубят работата си. Маргиналите, които не искат да учат и работят, няма да имат никакъв шанс да си намерят работа. Това означава, че правителствата ще трябва да създадат нови системи за социална защита. Очакваше се роботизацията да навлезе по-късно, но COVID-19 пандемията ускори този процес.

От роботизацията могат да бъдат засегнати и други хора. Джак Дорси е на мнение, че роботизацията ще направи ненужни дори и IT специалистите. Дорси, който е ръководителят на Twitter и Square подчертава, че изкуственият интелект вече е започнал да пише сносен софтуер. Според него, от безработицата може да ни спаси единствено Безусловният Базов Доход (ББД), който ще даде възможност на хората да си променят квалификацията. Но засега не е известно какво ще трябва да се учи и на какво трябва да бъдат обучавани хората.

Но роботизацията на работния процес ще доведе до нови възможности – в сферата а обработката на големите бази данни, зелената икономика, в сферата на услугите и другите подобни области, където се очаква да бъдат разкрити 97 милиона нови работни места.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !