Софийският университет ще обучава следващото поколение космически инженери на България

Offnews Последна промяна на 26 февруари 2021 в 10:43 5971 0

space-probe-1522546_640

Във Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ стартира проектът за космическо обучение "Space Education for Bulgaria", подкрепен от Европейската космическа агенция (ЕКА). Това е голяма стъпка, тъй като успешното му изпълнение ще засили партньорството между българската научна общност и ЕКА, която за първи път подкрепя разработката на университетски курсове у нас.

В рамките на проекта „Космическо образование за България“ се предвижда да бъдат разработени девет курса по космически технологии и техните приложения. Те ще се водят както от университетски преподаватели, така и от специалисти от Българската академия на науките (БАН) и представители на бизнеса, които имат частни космически компании и инициативи.

Целта е да се засили теоретичната и практическата подготовка на младите кадри за космическата индустрия у нас. Както и да се утвърди привлекателността на Физическия факултет на Софийския университет като водещо място за обучение в областта на космическите изследвания.

Голяма стъпка е и участието на гл. ас. д-р Владимир Божилов от Катедра „Астрономия”, който ще ръководи проекта. Сред авторите на курсовете са учени от СУ, от Института по астрономия към БАН и др., които ще споделят своя приложен и теоретичен опит със следващото поколение технически инженери у нас.

Проектът е с бюджет 97 430 лева и се финансира от ЕКА в рамките на Плана за европейските коопериращи държави (PECS). Изпълнението му ще продължи две години, а курсовете ще бъдат включени в програмите за учебната 2022/2023 година.

Всички създадени продукти в рамките на проекта ще бъдат оформени като електронни книги. Те ще бъдат безплатни и достъпни за всеки, който се интересува от темата.

Повече информация е достъпна тук: https://astro.phys.uni-sofia.bg/p9/

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !