Създадоха нов инструмент за редактиране на гени, подобен на CRISPR

Offnews Последна промяна на 05 май 2021 в 10:56 5263 0

гени

Учени от университета Харвард създадоха нов инструмент за редактиране на гени, който може да се конкурира с CRISPR. С него могат да се извършват милиони генетични експерименти едновременно.

Инструментът, който учените наричат ​​техника за рекомбинация на Retron (RLR), използва сегменти от бактериална ДНК, наречени ретрони, които могат да произведат фрагменти от едноверижна ДНК.

По отношение на редактирането на гени, една от най-известните техники в днешно време е CRISPR. Тя е по-точна от използваните преди нея техники и има множество потенциални приложения, включително при животоспасяващи лечения на различни заболявания.

В същото време обаче CRISPR има някои ограничения като например трудното осигуряване на голям брой материали, което е проблем при провеждането на проучвания и експерименти. Също така, начинът, по който работи инструментът, може да бъде токсичен за клетките.

Той физически разрязва ДНК, за да включи мутантната последователност в своя геном по време на процеса на възстановяване. Междувременно ретроните могат да се използват за редактиране на генома, без да се увреждат естествената ДНК и могат да се използват за извършване на множество експерименти едновременно.

Все още има доста работа, преди RLR да може да се използва широко, включително по отношение на подобряването на скоростта на редактиране. Екипът от учени обаче вярва, че инструментът може да „доведе до нови, вълнуващи и неочаквани иновации“.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !