Сан Франциско се отказа да използва полицейски роботи-„терминатори“

Стефан Николов

Стефан Николов Последна промяна на 08 декември 2022 в 16:22 1827 0

Andros Drone

Снимка Andros

Сан Франциско се отказа да използва полицейски роботи-„терминатори“

Преди дни, Полицейският департамент на Сан Франциско (SFPD) в щата Калифорния, изпрати официална петиция до Градския надзорен съвет, с която иска разрешение за разполагане на бойни роботи, които могат да използват смъртоносна сила. По този начин интелигентните машини ще могат да убиват заподозрени, които органите на реда считат за много висока заплаха за обществото. За такава се счита възникването на ситуация, при която за членове на обществото, служители или охранявани лица е възникнала неизбежна опасност да изгубят живота си, като една подобна ситуация надвишава всяка несмъртоносна и смъртоносна сила, с която към днешен ден разполага SFPD.

С други думи, полицейските власти на града искат разрешение да използват официално „терминатори“ в рамките на Сан Франциско. Нещо, което изглежда като извадено от научно-фантастичен филм, но започва да се материализира в реалния свят.

По принцип в съвременната война все по-често се използват смъртоносни оръжия – бойни дронове с взривни вещества и оръжия, управлявани от най-съвременни AI алгоритми. За щастие, все още крайното решение дали да се „натисне спусъка“ зависи от човешки оператор. Идеята е, че ако тези роботи могат да спасяват човешки животи, включително и на полицаите, чрез елиминирането на терористи, мнението на обществеността може наистина да се промени. Както и подчертава задълбочаващата се милитаризация на полицейските сили САЩ.

Но не стана така. Започнаха масови протести срещу воденето на политика за използване на машини, които могат да убиват хора. Критиците на тази мярка подчертават, че използването на летални роботи ще създава много по-голяма опасност за етническите малцинства. Защитниците на човешките права заявиха, че полицията няма нужда от повече инструменти за убиването на хора. Публикувано бе и отворено писмо, подписано от 44 обществени организации, в което се казва, че това решение без изобщо да е необходимо, поставя под заплаха живота на много хора и че цялата общественост изпитва тотален дискомфорт от използването на въоръжени роботи, които могат да прилагат смъртоносна сила.

Тези аргументи изглежда убедиха местните власти. Гордън Мур, който е виден представител на официалната власт на Сан Франциско, член на Надзорния съвет на града и първоначално гласува със "за" за използването на подобни роботи, сега заяви, че е избързал и е размислил. Той съобщи в своя Twitter акаунт, че не се е съобразил с факта, че използването на подобни машини ще бъде важен прецедент за тяхното използване и в други градове в САЩ. Дийн Престън, който също е член на Надзорния съвет каза, че "въоръжените роботи с дистанционно управление ще постави чернокожите и кафявите хора на непропорционално висока опасност от сериозни наранявания и смърт".

В по-късните часове ситуацията съвсем се обърка, понеже останалите членове на Надзорния съвет на Сан Франциско направиха официално предложение тези роботи да бъдат подложени на проверка, след което могат да бъдат наложени по-строги правила за тяхното използване. Но да могат да се използват. Положението непрекъснато се променя и не е ясно какво ще се случи утре.

Що се отнася до самите роботи, то това са дванадесетина напълно функционални интелигентни машини с дистанционно управление, които се използват за сапьорски дейности - помагат за инспектирането на опасни квартали и за обезвреждане на бомби. SFPD са пожелали да ги оборудват с оръжия, които изстрелват халосни патрони за прекъсване нормалната работа на някои видове взривни устройства. Но при необходимост техните оръжия могат да бъдат заредени с бойни патрони.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !