Русия и Китай се договориха да построят „международна“ станция на Луната

Offnews Последна промяна на 10 март 2021 в 10:47 5972 0

moon

Русия и Китай планират да работят заедно върху изграждането на изследователска станция на Луната. Проектът, наречен „Международна лунна научна станция“, ще включва съоръжения в орбита около естествения ни спътник и на неговата повърхност. Той ще бъде отворен и за други държави, които имат желание да се присъединят.

Китай и Русия всъщност не участват в споразуменията Артемида на Американската космическа агенция НАСА. Обявени през октомври миналата година, те имат за цел да създадат условия за мирно и прозрачно изследване на Луната.

Според Дмитрий Рогозин, ръководител на руската национална космическа агенция Роскосмос обаче, космическата станция, която НАСА планира да изгради в орбита около земния спътник, като част от проекта Артемида, е твърде „ориентирана към САЩ“.

Всъщност НАСА и Роскосмос си сътрудничат ползотворно на Международната космическа стания (МКС) в продължение на десетилетия. Сега обаче Роскомос все повече партнира с Китай и шансовете сътрудничеството й с американската космическа агенция да се поднови изглеждат все по-малко вероятни.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !