Asus Zenfone 9 и новото предложение при компактните флагмани

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 04 септември 2022 в 16:16 2726 0

Asus Zenfone 9

Снимка OFFNews

Asus Zenfone 9

Големите екрани вече доминират моделите от 200 лева до над 2000 лева. Производителите обаче все още разчитат на смартфони с до 6-инчови дисплеи. При това в сравнително високия клас на флагмани. Asus Zenfone 9 е именно такъв модел, а преди дни Sony представи и Xperia 5 IV, който също попада в тази категория. На 7 септември Apple представя новата си серия iPhone, за която се очаква да не включва по-малката версия Mini.

Докато дискусията за пазарните възможности на компактните флагмани ще продължава тепърва, какво предлага Asus Zenfone 9. Отличeн хардуер го прави привлекателен за избор в ценовия клас над 1 500 лева. И ако нагласите спрямо размера са лични предпочитания, то някои проблеми може да откажат по-претенциозните потребители.

Предимствата на компактността

Asus Zenfone 9 е компактен флагман, като екранът е 5.9-инчов AMOLED със 120Hz адаптивна честота на опресняване. Последната може да се фиксира допълнително на 90Hz или 60Hz. Автоматичната адаптивност е предпочитания избор, но от нея има какво още да се желае, като оптимизация и работа. Asus са избрали ярък панел с наситени цветове и по този параграф няма забележки.

Asus Zenfone 9 запазва традиционните елементи в своя дизайн. Гърбът е от матирана пластмаса, това намалява премиум усещането на смартфона, но намалява възможността за одрасквания или оставяне на пръстови отпечатъци. Както и понижава теглото. Asus Zenfone 9 запазва аудио жака за слушалки, което е все по-рядко срещана функция. Особено при модели с висок рейтинг на водоустойчивост от IP68.

Долната част на рамката е разположен USB Type-C жак, а в дясната са разположени бутоните – два за звука и един за включване и изключване. Последният е интересен, защото освен, че дублира сензора за пръстови отпечатъци, той играе ролята на специален скролер, с който се извиква лентата за нотификации и се преглеждат. Това може да бъде много удобно а хора с много известия, но по-малките размери на телефона много лесно може да го активирате дори само при държане в една ръка.

Споменахме, че компактната опаковка е въпрос на лично усещане. Предимствата са, че с него се работи по-лесно с една ръка, както е и по-удобен в джоба. От друга страна, ако досега сте ползвали по-големи смартфони, ще се чувствате странно и ще се взирате повече в екрана. Това донякъде е обяснимо с примера за компютърните монитори – веднъж свикнете ли на по-голям размер, адаптацията е по-трудна към по-малкия.

Хардуерът – истински флагман

Asus Zenfon 9 блести най-много с това, което е под екрана. Хардуерът е флагмански, независимо от по-компактния размер. В основата му е актуализирания най-добър процесор на Qualcomm за тази година Snapdragon 8+ Gen 1. Той е изпълнен по 4nm архитектура и оптимизиран, спрямо стандартната версия, която беше водеща в началото на годината. Чипсетът е допълнен с 8GB оперативна RAM памет. Мястото за съхранение варира според версии между 128GB и 256GB, като при последната има опция за 16GB RAM.

Бързият процесор, RAM-та и екранът с опресняване от 120Hz правят Asus Zenfone 9 бърз и плавен за работа. Тайванският производител полага допълнителни усилия в тази посока чрез софтуерна оптимизация. Сред тях са различни режими на работа, като при High Performance Mode смартфонът поддържа по-дълго време високата си производителност. Това е важно при по-голям мултитаскинг или игри. Батерията е с капацитет от 4300 mAh, която също е голяма за размера на смартфона. Тя върви с бързо зареждане от 30W, като зарядното е включено в комплекта.

Малкият корпус на Asus Zenfone 9 идва с един съществен недостатък – той бързо загрява. Това се дължи на по-компактните му размери и по-трудната задача за охлаждане на флагманския процесор. От друга страна, Asus може и да успеят да компенсират частично този проблем чрез софтуерна оптимизация в бъдеще.

Камера с компромиси

Камерите са другото по-слабо звено на Zenfone 9. Основният сензор е 50MP на Sony с подсилена с гимбал оптична стабилизация (OIS). На него ще разчитате за по-голямата част от видовете кадри, както и на видео.. Стабилизацията се представя отлично при последното или при по-треперещи снимки. Тя допълнително подпомага ползването на нощния режим, при който е необходимо смартфонът да бъде държан стабилно. Качеството на кадрите с ниска осветеност не е на нивото на RYYB сензора на Huawei, но помагат леко да изпъкнат спрямо конкуренцията. Стандартните снимки при нормални условия също не отстъпват спрямо останалите модели в този сегмент на пазара.

Проблемът идва от факта, че Asus Zenfone 9 няма телефото камера и разчита на дигитално приближение. Което като качество не може да се сравнява с оптичното такова. Останалите сензори са 12MP широкоъгълен и 12MP селфи камера, което е стандарт дори при ниските класове смартфони.

Софтуер и цени

Софтуерно, Zenfone 9 разчита на сравнително изчистена версия на Android 12. Върху нея е добавен интерфейсът на Asus Zen UI. Той не прави драстични промени, не добавя прекалено много приложения и дори повечето системни такива (галерия, камера, браузър) са тези по подразбиране от Google. Основният фокус на смартфона е ZenTouch бутона, както и различните режими за оптимизация на представянето. Asus добавят и функции за работа с една ръка, при които голяма част от менютата се изместват от горния ъгъл в средата на екрана.

Като цяло Asus Zenfone 9 е мощен, но и компактен смартфон. Проблемите при него са свързани с прегряването и компромисите с камерите, иначе откъм хардуер и работа се справя повече от отлично. В България той се предлага за 1549 лева без договор, като това е цена за базовия модел от 8GB RAM и 128GB място за съхранение. Това го поставя наравно с традиционните флагмани и вече е въпрос на преценка дали ви трябва голям или по-малък екран за тези пари.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !