Откриха нов тип въглероден материал с дебелина един атом и с уникални свойства

Offnews Последна промяна на 21 май 2021 в 17:33 5040 0

a-new-form-of-carbon

Въглеродът съществува в различни видове - освен като диамант и графит, той съществува и във вид на наскоро открития графен, който е най-тънкият от известните материали, характерен с редица необичайни свойства. Сега екип европейски учени откри нов вид въглеродна атомна решетка със същата дебелина като графена, в която атомите са разположени по друг начин. Това вещество има уникални възможности, които могат да се използват в производството на най-съвременна електроника и литиеви батерии с висока плътност на енергията.

Теоретичното съществуване на бифенилен бе доказано преди време, но европейските учени получиха за първи път това вещество. За неговото създаване те са поставили съдържащи въглерод молекули върху изключително равна златна пластинка, като първоначално са се формирали съединени помежду си шестоъгълници, а при последвалата реакция - четириъгълници и осмоъгълници.

Съществуването на новия материал бе доказано с помощта на сканиращ микроскоп, а учените откриха, че електронните свойства на бифенилена значително се различават от тези на графена. Така например, тесни ивици от този материал с дебелина 21 атома се държат като метал, докато същите лентички от графен имат свойствата на полупроводници.

Тези малки ивички от бифенилен могат да се използват като проводници за бъдещите електронни устройства, базирани на графен и други състояния на въглерода. Изследванията показват, че бифениленът е отличен материал за анодите на литиево-йонните акумулаторни батерии с голям капацитет, който е много по-удачен от своите графенови аналози.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !