Осем фантастични технологии, които са напът да станат част от ежедневието

Мария Иванова Последна промяна на 18 март 2024 в 17:16 480 0

Collage

Снимка Copilot/Dall-E AI Image

Осем фантастични технологии, които са напът да станат част от ежедневието

Векове наред научната фантастика е била извор на вдъхновение за учени и изобретатели, предлагайки визии за бъдещето, които по-късно се превръщат в реалност. От подводниците на Жул Верн до портативните комуникатори (предшественици на съвременните смартфони) на “Стар Трек” - много от тези фантастични идеи вече са намерили пътя си към нашето ежедневие.

Съвременната наука също напредва светкавично и наблюдаваме как технологии, които някога са се появявали само в книгите и филмите, се материализират в нашето ежедневие. Представяме ви осем от най-фантастичните технологии, които като че са прескочили от страниците на научно-фантастичните романи в реалността.

Генетични лекарства

В света на медицината, където научните открития често звучат като извадени от страниците на научнофантастични романи, генното инженерство вече предлага нови възможности за лечение на заболявания, доскоро считани за нелечими.

Миналата година Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ направи историческа стъпка, одобрявайки първото лечение на сърповидноклетъчна болест, използвайки CRISPR технологията за редактиране на гени. Това откритие отваря вратата към нова ера в персонализираната медицина, при която леченията могат да бъдат адаптирани според генетичния код на всеки човек.

Изкуствено месо

Стотици компании днес вече се конкурират в надпреварата за създаването на изкуствено месо, което да имитира вкуса и текстурата на истинското, но без да носи неговите недостатъци.

Дори деликатеси като фоа гра, който традиционно се получава чрез угояване на патици и гъски, вече могат да бъдат произведени в лабораторни условия, което отваря вратата към по-хуманни методи на производство.

Учените работят усилено и върху създаването на алтернативи на рибата за суши. Те се стремят да създадат продукти, които да предложат същия вкус и качество, без да се налага уловът на риба от океаните, което би могло да помогне за опазването на морските екосистеми.

AI наука

Макар че е популярен най-вече с възможностите си за провеждане на разговори и създаване на изображения, изкуственият интелект намира приложение и в областта на научните изследвания.

Въпреки че традиционните Large Language Models (LLM), на които се базира AI, имат сериозни ограничения в изследователските среди поради своята специфичност и необходимостта да бъдат адаптирани за всяко уникално приложение, учените вече работят по създаването на полиматичен AI. Този мощен изкуствен лабораторен асистент е достатъчно гъвкав, за да има множество приложения и да се използва в няколко области, като физика, химия, материалознание, биология и др.

Такива системи биха могли да ускорят откриването на нови знания и да допринесат за по-бързото развитие на науката и технологиите. В бъдеще изкуственият интелект ще може да извършва мета-анализ на литературата, да проектира експериментални протоколи и да идентифицира нови пътища за изследвания.

Живи роботи

Първите живи роботи, известни като “ксеноботи”, са създадени от учени от университета “Тъфтс”. Тези микроскопични биороботи, не са по-големи от милиметър, изградени са от стволови клетки на жаби и представляват нов етап в роботиката.

Различаващи се от традиционните машини, направени от метал и пластмаса, ксеноботите са живи същества със способността да се самовъзстановяват и да изпълняват задачи, програмирани от техните създатели. Те могат да плуват, да манипулират обекти и дори да се възпроизвеждат в контролирана среда.

Потенциалът на тези биологични машини е огромен - от почистване на микропластмаса в океаните до прецизната доставка на лекарства в човешкото тяло. Въпреки че все още са в начален етап на развитие, ксеноботите могат да се окажат важни за медицината, екологията и дори при изследванията на нови форми на живот.

3D принтирани кости

Преди десетилетия идеята за създаване на обекти по поръчка чрез принтер изглеждаше като чиста утопия. Днес, благодарение на развитието на 3D технологиите, учените са на прага да преобразят хирургичната практика.

Белгийската компания Cerhum например използва минерали, идентични на тези в човешкото тяло, за създаване на персонализирани костни импланти. Те се интегрират безпрепятствено в човешкия скелет и с течение на времето се трансформират в естествена кост.

В България, технологията за 3D принтиране на кости също се прилага успешно. С помощта на DICOM файлове от компютърна томография, лекарите могат да създават точни триизмерни модели на костите на пациента, позволяващи по-точно и ефективно хирургично планиране.

Добив на астероиди

Футуристичната визия за добив на астероиди, която доското се смяташе за част от научната фантастика, сега набира скорост като реална възможност. Стартъпът AstroForge, основан през април 2023 г., представи прототип на космическа рафинерия, която може да преработва материали в космоса. Тази амбициозна инициатива е първата крачка към реализирането на дългогодишната мечта за добив на ценни ресурси от астероиди, които са смятани за потенциални източници на богатства за над 1,5 трилиона долара.

Втората мисия на AstroForge, планирана за 2024 г., ще продължи да развива технологията за добив на астероиди, като се стреми към първия комерсиален полет за извличане на полезни изкопаеми от космоса. Друга компания, наречена Karman+, работи по технология за оптичен добив на вода от астероиди. Тази иновация би могла да трансформира начина, по който събираме ресурси в космоса, като предоставя жизненоважен ресурс за бъдещите космически мисии и за поддържане на живот в космически станции или колонии.

Вода от въздуха

В света на антиутопичните филми като “Воден свят” и “Лудия Макс”, водата е ценен и ограничен ресурс, който често е причина за конфликти и борба за оцеляване. В реалността, въпреки че не сме достигнали тези крайности, недостигът на чиста питейна вода се превръща във все по-сериозен проблем. С намаляването на природните запаси, иновациите в технологиите за водоснабдяване стават от съществено значение.

На този фон базираната в САЩ стартъп компания Source представи иновативна технология, наречена “хидропанели”. Тези устройства използват слънчевата енергия и влагата във въздуха, за да произвеждат питейна вода, напълно независимо от електрическата мрежа и водопроводната инфраструктура. Хидропанелите на Source са способни да произвеждат между 3 и 5 литра чиста питейна вода на ден, което ги прави подходящи за региони с ограничен достъп до чиста вода или в условия на криза.

Роботи водачи

В търсенето на алтернативи на кучетата водачи, които са от съществено значение за слепите и хората с увреждания, научната общност е прави значителен пробив.

Студенти от Лафбъро Университет във Великобритания са разработили ранен прототип на робот, наречен Theia, който имитира функциите на куче водач. Това устройство е портативно и може да бъде скрито, докато води потребителите по желани маршрути и избягва инциденти по пътя.

Този иновативен подход предлага обещаващо решение за подобряване на мобилността и независимостта на хората с увреждания, като същевременно намалява разходите и удължава периода на използване, в сравнение с традиционните кучета водачи.

В динамичния свят на науката и технологиите, границите между фантастиката и реалността стават все по-размити. От хидропанели, които извличат вода от въздуха, до добив на астероиди, които са източник на богатства, и роботи водачи, които предлагат нови възможности за хората с увреждания - иновациите, които някога бяха ограничени до страниците на научно-фантастичните романи, сега са напът да станат част от нашето ежедневие. Със сигурност можем да очакваме, че бъдещето ще ни донесе още повече изненади, които ще преобразят начина, по който живеем, работим и взаимодействаме със света около нас.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !