Нов британски мощен зенитен лазер е идеален за сваляне на дронове

Стефан Николов Последна промяна на 23 януари 2024 в 14:47 2474 0

DragonFire

Снимка Министерство на отбраната на Великобритания

DragonFire

Обединеното кралство демонстрира изстрел по въздушни цели с новото си оръжие - мощния лазер Dragonfire. Въпреки прессъобщението на Министерството на отбраната на Обединеното кралство, публикувано в края на тестовете, не са публикувани допълнителни подробности за новото оръжие. Информацията за него все още е класифицирана - поне що се отнася до обхвата. Експертите смятат, че лазерът вероятно ще бъде евтина алтернатива на ракетите за противовъздушна отбрана. Той е например идеален за свалянето на дронове.

Съвременните противовъздушни ракети са ефективни при унищожаването на въздушните цели. Но при тези боеприпаси има редица проблеми. На първо място, запасите са ограничени: ракетните системи трябва да се презареждат след изразходване на комплекта боеприпаси, което губи време, особено ценно в условията на война. Второ, ракетите са много скъпи: цената на една единица може да достигне няколко милиона долара. Трето, скъпите ракети често трябва да се изразходват за сваляне на малки, евтини безпилотни самолети камикадзе, които обикновено струват не повече от няколко десетки хиляди долара, като дори има и по-евтини.

Добра алтернатива на тези конвенционални оръжия са лазерите, които имат редица предимства. За разлика от противовъздушните ракети, които имат ограничена скорост и височина на удара, всеки "изстрел" на лазерната система за противовъздушна отбрана се движи със скоростта на светлината и достига значително по-голяма височина от тази на ракетата. Освен това лазерните оръжия могат да поразяват множество цели с минимални прекъсвания, а цената на един изстрел от подобна система в някои случаи не е по-скъпа от чаша кафе (цената на един изстрел от израелската лазерна система "Железен лъч" е два щатски долара).

Прототипът Dragonfire беше показан за първи път през 2017 г. на оръжейното изложение DSEI-2017 в Лондон. Оттогава британското правителство не желае да споделя информация за новата разработка, но някои неща за нея все пак са известни.

Dragonfire е съвместна идея на водещия европейски производител на ракетни системи MBDA (Matra BAE Dynamics Alenia) и Dstl (Defence Science and Technology Laboratory). Основната част на ракетата е бойната "кула", която се използва за генериране на лазерния лъч от излъчвателя на QinetiQ. Предполагаемата мощност на лазера е 50 киловата.

Според изявленията на британското министерство на отбраната лазерното съоръжение използва десетки оптични влакна като напомпваща среда, които се "редуцират" в един лъч с помощта на специална система, разработена във Великобритания. Въпреки това повечето от техническите подробности на проекта си остават засекретени.

Изданието Interesting Engineering допълва, че инсталацията ще се използва срещу наземни и въздушни цели, включително дронове, както и за предотвратяване на артилерийски атаки, включително атаки от сушата. Кулата на Dragonfire разполага с електронно-оптична технология за идентифициране и проследяване на целите. На специален екран се показва изображението на "уловената" цел, след което се задават нейните параметри и варианти за съпровождането и унищожаването ѝ.

Обхватът на Dragonfire също е засекретен. Но се знае, че оръжието е достатъчно точно, за да порази монета от един паунд (с диаметър 23,03-23,43 мм и дебелина 2,8 мм) от разстояние един километър. Според Министерството на отбраната за 10 секунди работа DragonFire изразходва толкова енергия, колкото типичният домашен нагревател за един час. Ако това е вярно, то мощността на тази лазерна система е значително по-голяма от 50 киловата. Що се отнася до цената на един "изстрел", тя е по-малка от 10 паунда (почти 13 щатски долара).

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !