Google добавя редица новости при търсене, навигация и превод

Павлин Луканов Последна промяна на 09 февруари 2023 в 13:07 892 0

Google Search 2023

Снимка Google

Google добавя редица новости при търсене, навигация и превод

Изминаха месеци откакто през ноември миналата година Google добави нови функционалности към търсачката си. Те включваха разнообразни опции, включително и откриване на ресторант по снимки на храна, както и използване на сигнали с добавена реалност при навигация. Сега сме свидетели на нова порция промени, които разчитат значително на технологии с изкуствен интелект (AI).

Едно от пресните нововъведения към Google Maps е функционалност наречена Live View, като чрез комбинация на енджина за търсене се добавят елементи с добавена реалност при откриване на желаната дестинация при навигация. Първоначално тя беше достъпна само за ограничен кръг от градове, Лондон, Лос Анджелис, Ню Йорк, Париж, Сан Франциско и Токио. Сега от компанията заявиха, че опцията достига още до Барселона, Дъблин и Мадрид.

Освен това технологичният гигант разширява версията си на Live View за закрити пространства, която дебютира през 2021 г. в САЩ, Цюрих и Токио. Подобно на тази възможност на открито, инструментът създава AR стрелки, които сочат накъде да отидете. През идните месеци опцията ще добави поддръжка за над 1000 летища, железопътни гари и молове в Барселона, Берлин, Франкфурт, Лондон, Мадрид, Мелбърн, Париж, Прага, Сао Паоло, Сингапур, Сидни и Тайпе.

Опцията в помощ за откриване на зарядни за електромобили също получава обновление. Според Google електромобилите с вграден Maps вече предлагат най-добрите локации за спиране и зареждане. Данните са на базата на различни фактори, включително трафик, ниво на заряд и очаквана консумация. Ще има и филтър за зарядни с мощност 150 вата и повече.

Google пуска и нова услуга наречена Immersive View, която използва милиарди снимки от Street View и въздушни кадри за създаване цифров модел на света. На база на кадрите се получава триизмерна картина, на фона на която ще има и релевантна информация. Google Lens ще получи възможност за търсене от екрана на смартфони с Android, така няма да се налага да отваряте отделно приложението, което разглеждате, за да получавате информация с Lens.

Multisearch, опцията позволяваща търсенето едновременно с картина и текст, също получава обновление. От Google споделят, че са добавили възможност за локално търсене, тоест в близост до настоящото местоположение. Това става с добавянето на фразата в близост до мен (near me). Засега тази опция е налична само в САЩ, но до няколко месеца ще бъде достъпна и в международен план.

Последният продукт с актуализации е Google Translate. По-късно през месеца решението за превод ще започне да предлага описания и примери за получаване на по-добър контекст към преведеното. Освен това се добавя поддръжка за 33 нови езика. Има и подобрения в достъпността на услугата. Те са под формата на нови жестове и по-добра четливост. Така например ще е възможна промяната на език с по-малко действия, задържането на бутона за език показва наскоро използваните, а с плъзгане от основния екран ще се показват скорошни преводи. Google добавя и алтернативни преводи и речникови определения.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !