Никарагуа открива министерство на извънземните космически въпроси

Offnews Последна промяна на 22 февруари 2021 в 11:11 5968 0

Nikaragua

Република Никарагуа открива ново министерство на извънземните космически въпроси, луната и други небесни тела, информира Engadget. Законопроектът за създаването му мина в местното Народно събрание миналата седмица. Той е получил одобрение от 76 членове на камарата, а 15 са гласували с "въздържал се".

Новата агенция ще се ръководи от никарагуанската армия и една от нейните задачи ще бъде да "насърчава развитието на космическите дейности" в страната. Въпреки че Никарагуа няма космическа програма, новото министерство цели разширяване на капацитета й в области като образование, индустрия, наука и технологии.

Критици на законопроекта обаче заявяват, че страната няма нито техническа възможност, нито финансови ресурси, за да предприеме подобно начинание. „Ние не сме способни като страна да предприемем този тип изследвания“ - заявява Хайме Инсър Баркеро, президент на Академията по география и история на Никарагуа.

Страната създава министерство на космическите въпроси в момент, когато се сблъсква със сериозни социални и икономически проблеми, които се засилиха вследствие на антиправителствените протести през 2018 година. Правителството се бори за снабдяването на жителите на страната с храна и гориво, както и за осигуряването на ваксини срещу COVID-19.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !