NASA успешно изстреля своята нова експедиция до Луната

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 16 ноември 2022 в 17:18 1892 0

Artemis Launch

Снимка NASA

NASA успешно изстреля своята нова експедиция до Луната

NASA успешно изстреля новата си тежка ракета Space Launch System (SLS) към Луната. Това слага начало на опитите на американската космическа агенция да се върне на естествения ни спътник след близо 50 години от последното кацане там. Самото изстрелване разсея опасенията, че SLS и NASA са изгубили техническата експертиза да създават ракети способни да извършват пилотируеми лунни мисии. Те бяха изградени след двата неуспешни опита в края на август за извеждане на новата тежка космическа система извън пределите на Земната орбита.

На 16 ноември NASA изстреля успешно SLS от космическия център „Кенеди“ във Флорида, която носи на борда си модула Orion в първия полет на американската агенция към Луната от 50 години. С него се поставя и официалното начало на програмата Artemis (Артемида). Тя поставя амбициозните цели не само за връщане на човешките експедиции на спътника ни, но и за изграждането на постоянна станция, както в орбита, така и на самата лунна повърхност.

„Невероятно е да се види, как за първи път изстрелваме едновременно не само ракетата SLS, но и капсулата Orion“, коментира директорът на NASA Бил Нелсън. „Този неуправляем полет ще тества възможностите на капсулата за дълъг космически полет и ще ни подготви за завръщането на хора на Луната, а дългосрочно – и за приземяването на първите космонавти на Марс“.

SLS успешно изведе Orion на планираната околоземна орбита. Самата капсула успешно разгърна своите соларни панели и бяха извършени първите проверки на системите ѝ. Малко след това, двигателите на Orion бяха включени и я насочиха по пътя ѝ към Луната.

Първият етап на мисията на Artemis I включва достигане на естествения ни спътник. След извършването на две елипсовидни обиколки, Orion трябва да се „засили“ от гравитационните сили на Луната и след изминаване на 40 хил. мили отвъд нея да се върне към Земята. Цялата мисия трябва да продължи малко под 26 дни и по план, космическата капсула трябва да се приводни в Тихия океан.

Този първи полет до Луната е ключов за тестването на почти всички компоненти в изпращането на хора към нея. NASA иска да се случи това още на следващата мисия – Artemis II. Самата програма има много сгъстен график, като за разлика от Apollo отпреди половин век, сега тя иска максимално бързо да изпрати хора на Луната и след това да започне изграждането на лунна база. Тази припряност има няколко причини.

Първата е, че част от технологиите вече са използвани и тествани или напреднали достатъчно за да се елиминират грешките още преди да достигнат стартовата площадка. Втората е по-тривиална – използването на доказани компоненти от програмата Shuttle се оказва, че NASA не разполага с достатъчно двигатели за повече мисии. Artemis ще трябва да работи със сгъстен график и на пълни обороти, докато паралелно бъдат разработени и тествани нови такива. Не само за SLS, но и за Starship на SpaceX, които също участват в програмата.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !