До Луната и обратно - отново

Първата голяма мисия до Луната от 50 години насам има дългосрочната цел да изгради постоянна база там

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 28 август 2022 в 16:32 2239 0

Artemis SLS

Снимка NASA

Artemis SLS

Човечеството отново поглежда към Луната в своя стремеж за космически изследвания. Часове ни делят от първата мисия на новата програма Artemis на NASA, в която ще бъдат изпробвани едновременно първата свръхтежка ракета-носител на САЩ от 50 години насам – SLS и лунния модул Orion. Подобно на космическата надпревара от средата на миналия век в разгара на Студената война и сега Вашингтон си поставя амбициозни цели. Те са изграждането на постоянна лунна база и орбитална станция, които да се използват като „трамплин“ към бъдещите пилотирани мисии към Марс.

Artemis е уникална и с друго – това ще е първата програма, в която активна роля ще изиграе и самостоятелен участник от частния сектор в лицето на SpaceX. Компанията на Илон Мъск ще предостави втората ракета-носител Starship, която трябва да допълни SLS в мисиите ѝ към Луната.

Първият тест

Дебютът на Artemis ще има за цел да тества първата вълна то компоненти и най-вече новата свръхтежка ракета носител SLS и на модула Orion. За учените от NASA това е ключово изпитание, защото ще покаже дали амбициозната крайна цел на програмата ще може да бъде достигната. Тя е да се изгради перманентна база на Луната, заедно с орбитална станция. Всичко това трябва да подготви космическата агенция след това за човешки полети до Марс.

„Това е тестово изстрелване, трябва да имаме предвид, че изпитваме възможностите на космическия модул Orion и на ракетата SLS“, коментира Майк Сарафин, директор на мисията. „Става дума за нови разработки, които още при следващия полет ще трябва да закарат хора на Луната“.

Той допълни, че това е изключително трудно, защото не е правено от 50 години. Което показва ключовото значение на първия полет на Artemis. Независимо дали ще е напълно или частично успешен – във всички случаи той ще даде обратна връзка на екипа. Но най-важното – ще е първата стъпка по възстановяването на пилотираните космически полети отвъд околоземната орбита.

Пилотираните мисии

Artemis има амбициозен график, още следващата мисия предвижда да бъде пилотирана. Четирима астронавти ще бъдат изстреляни и ще направят облитане покрай Луната. Полетът трябва да продължи само 10 дни и да се осъществи през май 2024 г. Година след това идва третата мисия, която включва обикаляне в орбита на естествения ни спътник, но и кацане на повърхността от двама от астронавтите.

При четвъртата мисия освен приземяване на повърхността ще има и установяване около Луната на първия модул на орбиталната станция Gateway. Петото пътуване ще включва в изследователската дейност и лунния роувър LTV и втори модул за Gateway, а трети за орбиталната станция ще бъде доставен при шестата мисия. Последната трябва да бъде осъществена през 2028 г.

В плановете на NASA 2029 г. има ключово значение за Artemis, защото тогава трябва да бъде доставен на повърхността на Луната, първия модул за постоянно пребиваване. Мисиите след 2030 г. са насочени именно в неговата поддръжка и разширяване.

Компонентите

Artemis включва няколко ключови компонента: две свръхтежки ракети в лицето на SLS и Starship. Те са първите, които САЩ разработва след Saturn-V, които приземиха успешно американските астронавти на Луната. SLS се възползва значително от останалите двигатели и дори част от ракетите-носители на Space Shuttle програмата. Поне първите няколко полета ще използва складовите наличности от последната, но след това ще разчита на новопроизведени компоненти.

В същия момент Starship разчита на изцяло нов дизайн на SpaceX. Тя ще бъде използвана в най-тежката ѝ конфигурация – с допълнителна степен, но тепърва ще видим първият ѝ полет. Той е насрочен за някое време тази година, като все още нямаме конкретна дата. Starship имаше поредица от няколко неуспешни тестове през последните две години, което може да повлияе върху версията на ракетата за програмата Artemis.

Следващият ключов компонент е космическата капсула Orion. Тя е съвместно дело между САЩ и ЕС, като си партнират Lockheed Martin и Airbus. Друг елемент е орбиталната станция Gateway. Тя също ще е със силно международно участие между САЩ, ЕС, Япония и Русия. Последната държава може да се оттегли, заради напрежението между нея и Запада покрай войната в Украйна. Ще включва поне осем модула, а целта ѝ е да подкрепя мисиите на повърхността, а в по-далечно бъдеще – и тези към Марс.

В програмата Artemis са включени още модул за приземяване HLS, космическия кораб за продоволствия Dragon XL на SpaceX, поне два лунни роувъра и първите компоненти на лунната база.

При успешното изпълнение на първите 7 мисии може най-накрая да осъществим една мечта на научните фантасти – човечеството да изгради постоянна база на Луната. Затова е толкова важна програмата Artemis.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !