Марсоходът на НАСА кацна успешно и изпрати първи кадри от Марс (Видео)

Offnews Последна промяна на 19 февруари 2021 в 09:11 6033 3

NASA

След пътуване, продължило седем месеца и 472 млн. км., марсоходът на Американската космическа агенция (НАСА) кацна успешно на повърхността на Червената планета. "Пърсивиърънс" е най-усъвършенстваната астробиологична лаборатория, изпращана досега в Космоса. Роувърът е с размерите на автомобил, тежи един тон и се задвижва с плутоний.

Кацането е отнело около седем минути, които заради тънката и рядка атмосфера на планетата, са известни като така наречените "7 минути на ужас". Всички операции по време на него са извършени автоматично и съгласно плана на полета.

Предварително програмираният апарат е навлязал в атмосферата на планетата със скорост 19 500 км. в час, след това с парашут е намалил скоростта и се е спуснал на повърхността й. "Пърси", както наричат марсохода, е кацнал в района на кратера Джезеро.

Само броени минути след кацането му, космическата агенция на САЩ излъчи и първите изображения, направени от марсохода. Те са с ниска резолюция и не са дело на основната камера на роувъра. Цветни снимки с високо качество можем да очакваме в следващите дни.

Мисията на марсохода трябва да продължи две земни или една марсианска година. Тя е на стойност 2.7 млрд. щ. долара и е посветена на много експерименти в търсене на следи от живот и подготовката за евентуално човешко присъствие там.

По време на мисията ще бъдат събрани 30-40 проби, които ще бъдат върнати на Земята най-рано през 2031 година. НАСА ще върне пробите от повърхността на Червената планета с помощта на Европейската космическа агенция (ЕКА).

Космическата агенция на САЩ излъчи на живо историческото кацане на марсохода:

"Пърсивиърънс" е петият роувър, който NASA изпраща на Марс след "Соджърнър" (1997), "Спирит" и "Опортюнити" (2004) и "Кюриосити" (2012).

Това е и третото кацане на земен апарат на Марс в рамките на малко повече от седмица. Роувърите на Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Китай вече навлязоха в орбитата на Червената планета в два последователни дни миналата седмица.

И трите мисии полетяха през юли миналата година, за да се възползват от близкото разположение на Земята и Марс. Те пропътуваха разстоянието от близо 480 млн. км. за седем месеца.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.03 2021 в 11:15

[…"> на научното събитие са й показани изображения от марсохода „Пърсивиърънс“, които тя е определила като […">

24.02 2021 в 10:55

[…"> ви информирахме, че марсоходът на NASA кацна успешно на Марс на 19 февруари. Дали роувърът ще открие някакви […">

24.02 2021 в 10:52

[…"> ви информирахме, че марсоходът Perseverance на NASA безопасно се приземи на Марс на 19 февруари. Дали роувърът ще открие някакви […">