До 2030 година Siemens възнамерява да намали цената на зеления водород до нивото на сивия

Offnews Последна промяна на 14 юни 2021 в 18:17 4775 0

Wind turbine giant Siemens Gamesa lays out plan to drive down cost of ‘green’ hydrogen

Испанско-германската компания Siemens Gamesa Renewable Energy, която е дъщерно предприятие на Siemens Energy, занимаващо се предимно с вятърни електроцентрали, публикува амбициозен отчет, посветен на производството на водород с помощта на възобновяеми източници на енергия. Siemens Gamesa заявиха, че компанията може да постигне ценови паритет между зеления и сивия водород още към 2030 година. Всичко, което е необходимо на Siemens са повече наземни и морски вятърни електроцентрали, както и добре съгласувана съвместна работа между държавния и частния сектор.

В своя отчет Siemens разделя вятърната енергетика на два сектора - наземна и морска, като едновременно с това описва четири стъпки, след изпълнението на които производството на зелен водород ще стане по-изгодно от добива на изкопаеми горива, необходими за производството на сивия водород. Компанията счита наземните вятърни турбини за по-перспективни. Според прогнозите на Siemens, именно тези вятърни електроцентрали ще осигурят стабилните доставки на зелен водород на цените на водорода, получаван с помощта на изкопаеми горива, като това ще стане най-късно към 2030 година. Морските вятърни електроцентрали ще постигнат същите показатели малко по-късно - към 2035 година.

Компанията допълва, че рентабилният водороден пазар ще доведе до създаването на икономиката на зеления водород. Тя от своя страна ще доведе до намаление на разходите за оборудване, за инфраструктура и ще опрости финансирането на нови водородни проекти.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !