AR очила в помощ на войниците на фронта – все още в бъдеще време

Павлин Луканов Последна промяна на 26 януари 2023 в 13:41 938 0

PTG DARPA

Снимка DARPA

AR очила в помощ на войниците на фронта – все още в бъдеще време

Вече от доста време сме свидетели на проникването на технологиите с добавена реалност (AR) в различни сфери от живота ни. Реално най-голямо приложение те имат в индустриалния сектор. Там те са в помощ на работници в различни сфери, предоставяйки лесна за достъп информация директно на специално пригодени за целите очила.

И докато AR все още не се радва на чак такова развитие при обикновените потребители, военните изглежда търсят нови приложения на тази технология. Така например Агенцията за напреднали научноизследователски проекти в областта на отбраната (DARPA), която е към Министерството на отбраната на САЩ има нова разработка, която изглежда обещаваща.

Става дума за нова система, която да помага на военнослужещите при извършване на сложни задачи. Технологията с името Perceptually-enabled Task Guidance (PTG) използва сензори, с които „виждат и чуват“ това, което и самият потребител възприема за околната обстановка. Междувременно се показват инструкции под формата на добавена реалност, създадени чрез технологии с изкуствен интелект (AI).

PTG включва микрофон и камера поставена на главата с AI и AR шлемове, които се сливат с околната среда на потребителя. Крайната цел подобряване уменията на военния персонал, включително за извършване на сложни задачи, по-добре и по-бързо. DARPA ограничава фокуса си върху три ключови области, медицина на бойното поле (персонал без обучение да може да върши основни дейности в тази насока), поддръжка (поддръжка на военно оборудване в изправност) и помощ при пилотиране (помощник летци, основно на хеликоптери).

Въпреки тези цели, наличното към момента тренировъчно демо на DARPA включва нещо доста тривиално, а именно готвене. Програмният директор д-р. Брус Дрейпър описва тази задача като идеална демонстрационна възможност на комплексни физически задачи, които могат да бъдат извършвани по различни начини. В процеса са включени множество различни обекти, включително течности и такива, които променят състоянието си, създавайки трудности.

Има и специализирана терминология, както и оборудване и различни начини за изпълнение на задачите. Екипът гледа на PTG като възможна стъпка за въвеждане на вече горепосочените цели, като най-важната изглежда е по отношение на медицинските грижи на бойното поле, но и не само.

В споделените материали виждаме хора, които използват вариант на Microsoft HoloLens. В този ред на мисли наскоро Американското правителство преустанови плановете си за покупка на още от специализираните AR очила на компанията. Вместо това беше одобрена инвестицията на 40 млн. долара за разработка на нова версия, отново от Microsoft. Това се случи след разкриването на проучване, което показа, че настоящият вариант причинява неприятни странични ефекти като главоболие, напрежение в очите и гадене.

Накратко за DARPA. Агенцията е основана от Президента Дуайт Айзенхауер през далечната 1958 г. с цел разработка на нови технологии за военните, но и не само. Един от най-известните проекти, които достигат и до крайните потребители са GPS, разпознаване на речм автономни автомобили и решения в сферата на роботиката. Също така и Интернет води началото си от DARPA чрез програмата ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network).

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !