Очилата с добавена реалност за американската армия водят до някои неприятни последици за военните

Павлин Луканов Последна промяна на 14 октомври 2022 в 18:22 1733 0

Microsoft IVAS

Снимка US Army

Microsoft IVAS

От известно време въоръжените сили на САЩ използват очила с технологията за добавена реалност от Microsoft, базирани на моделите HoloLens 2. Ново проучване на Пентагона обаче показва, че изживяването с тях е меко казано неприятно, като дори води до затрудняващи мисията физически странични ефекти. Това включва главоболие, напрежение в очите и гадене.

Над 80% от изпиталите дискомфорт са проявили симптоми по-малко от три часа след използването на персонализираната версия на очилата HoloLens на Microsoft. Друг проблем е и проявлението на множество проблеми с работата дори на основни функционалности. Интересно е, че докладът, който обхваща тестове проведени от май до юни е с големина 79 страници и е с гриф за контролирана некласифицирана информация.

В заключението се препоръчва даването на приоритет за подобрения с системата преди устройствата да бъдат пуснати за масова употреба. В това число е и ограничаването на физическия дискомфорт за потребителите. Нужни са още подобрения при сензорите използвани при ниска околна светлина, отчетливост на екраните, зрително поле и др. Те се отличават от VR шлемовете за виртуална реалност, които се използват от украинските и руски военни в конфликта в Украйна, за пилотиране на дронове. Идеята на очилата за американската армия е да добавят различна критична информация в реално време пред очите на войника.

При най-новата версия на устройството обаче се отчита подобрение по отношение на времето, което то работи спрямо преди. Това е показател, който отчита времето между необходимостта от ремонт или поддръжка. Освен това моделът помага и за подобрена навигация и координация между звената. Очаква се системата IVAS (Integrated Visual Augmentation System) да предостави дисплей с допълнителни данни за сухопътните сили, по подобие на решенията, което използват пилотите на изтребители.

Така командирите ще могат да проектират информация във визьора пред лицето на войника. Разчетите на армията са за разходи до 21.9 млрд. долара (близо 44 млрд. лева) в рамките на десетилетие за очила, резервни части и услуги по поддръжка. Междувременно тестовите резултати ще бъдат прегледани с цел да бъде решено дали да бъдат отпуснати 424.2 млн. долара (852 млн. лева) за плановете през настоящата финансова година.

Панели в Сената и Камарата на представителите предлагат значителни ограничения заради в резултат от тестовете. Ключов фактор е и ниското ниво на възприемане на устройствата от страна на войниците, както и това, че те не помагат за изпълнението на мисиите.

От Microsoft споделят, че работят съвместно с армията за модифициране на устройствата, като се подготвя доставката на първоначалните количества. От страна на военните се предприемат стъпки за промяна на графиците, за да има достатъчно време да бъдат отстранени откритите проблеми. Ще бъде търсен и начин да бъдат адресирани притесненията на военнослужещите по отношение на удобството.

През август беше дадена зелена светлина за доставката на първоначалната партида от 5000 очила, които преди това бяха задържани. Предстои да видим каква ще е развръзката на този случай, но изглежда, че поне засега плановете за въвеждане в експлоатация на IVAS няма да бъдат прекратени. Макар този тип системи да имат значителен потенциал, на този етап хардуерните, а и софтуерни възможности не позволяват оптималното им разгръщане.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !