Щатският регулатор поиска от Coinbase да спре търговията с всички криптовалути, освен с биткойни

Според главния изпълнителен директор на Coinbase това би означавало "края на криптовалутната индустрия в САЩ"

Стефан Николов Последна промяна на 01 август 2023 в 10:13 375 0

Coinbase Update

Снимка Coinbase

Според главния изпълнителен директор на криптоборсата това би означавало "края на криптовалутната индустрия в САЩ"

Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) поиска от Coinbase да спре търговията с всички криптовалути, освен с биткойни, преди да подаде съдебен иск срещу криптовалутната борса, което е сигурен знак, че агенцията възнамерява да упражни регулаторна власт върху по-широка част от пазара.
Главният изпълнителен директор на Coinbase Брайън Армстронг заяви пред Financial Times, че SEC е отправила препоръката, преди да започне съдебните действия срещу регистрираната миналия месец в Nasdaq компания за това, че не се е регистрирала като брокер.

В случая SEC определи 13 предимно слабо търгувани криптовалути от платформата на Coinbase като ценни книжа, твърдейки, че като ги предлага на клиентите, борсата попада в обхвата на регулатора.

Но предварителното искане към Coinbase да извади от списъка на борсата всеки един от над 200-те токена, които предлага - с изключение на флагманския токен биткойн - показва, че SEC, под ръководството на председателя Гари Генслер, настоява за по-широки правомощия върху криптоиндустрията. Армстронг от своя страна каза, че тълкуването на всеки криптовалутен актив, с изключение на биткойна, че е ценна книга няма как да е вярно и е по-добре проблемът да се реши в съдебната зала.

Ако Coinbase се беше съгласила, това можеше да създаде прецедент, който щеше да остави огромното мнозинство от американските криптовалутните компании да работят извън закона, освен ако не се регистрират пред комисията.

"В този момент наистина нямахме избор. Изключването от списъка на всички активи, различни от биткойни, което между другото не е в съответствие със закона, щеше да означава по същество край на криптоиндустрията в САЩ", каза още Армстронг. "Това направи избора лесен... Да отидем в съда и да видим какво мисли съдебната власт по този въпрос".

Надзорът върху криптоиндустрията досега представляваше една сива зона, в която SEC и Commodity Futures Trading Commission се бореха за контрол.
През месец март тази година CFTC подаде иск срещу най-голямата криптоборса Binance, три месеца преди SEC да предприеме своите собствени правни действия срещу компанията.

Генслер и преди е заявявал, че според него повечето криптовалути, с изключение на биткойна, са ценни книжа. Препоръката към Coinbase обаче сигнализира, че SEC категорично е възприела това тълкуване в опитите си да регулира индустрията.

Ethereum, втората по големина криптовалута, която е от основно значение за много проекти в индустрията, отсъства в делото на регулатора срещу борсата. Той също така не фигурира в списъка на 12-те "ценни книжа на крипто-активите", посочени в иска на SEC срещу Binance. Акциите, облигациите и другите традиционни финансови инструменти попадат в обхвата на SEC, но американските институции продължават да водят дебати дали всички - или дали изобщо - криптовалутите трябва да попадат в нейната компетенция.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !