Животните все по-често започнаха да боледуват от COVID-19

Offnews Последна промяна на 20 декември 2021 в 09:00 453 0

cheetah-banner-x

Последно време учените започнаха да забелязват, че все повече видове животни са станали податливи на SARS-CoV-2. Така например, през месец ноември в зоологическата градина на Денвър за първи път хиените се заразиха с новия коронавирус. Малко преди това, през месец октомври с COVID-19 бяха заразени няколко коати. В началото на месец декември в зоопарка на Белгия жертви на SARS-CoV-2 станаха два хипопотама. Те бяха първите представители от своя вид, заразени с коронавируса. Според статистиките, към днешен ден само на територията на САЩ официално са регистрирани 315 случая на заболявания на животни от COVID-19, като заболелите от тази болест голям брой норки не са включени в този списък. Сред болните животни има котки, кучета, тигри, лъвове, снежни барсове, горили, видри и други. Освен това, в почти всички специализирани ферми за животни, всички норки се разболяха от COVID-19. С какво ни заплашва всичко това и защо тези животни започнаха толкова често да се заразяват?

Кои животни най-често боледуват от новия коронавирус

Експертите отбелязват, че най-много са случаите за заразяване с новия коронавирус при месоядните млекопитаещи животни. Повечето хищници са започнали да се заразяват с COVID-19 още от самото начало на пандемията. Така например, първите заболели са домашните котки, както и някои диви животни от семейство Котки. Това съвсем не означава, че хищниците са по-възприемчиви към тази болест. Според думите на Елизабет Ленън, ветеринар от университета на Пенсилвания, засега има твърде малко данни, за да могат да се правят каквито и да било изводи.

Единственото, което може да се каже със сигурност е, че големите представители на семейство Котки имат повишена чувствителност към вируса. Този особености се забелязват в абсолютно всички зоологически градини. От само себе си се натрапва извода, че някои видове животни са по-податливи към тази зараза, отколкото другите.

Новите мутации станаха опасни и за животните

Ситуацията с разпространяването на коронавируса започна да се променя с появата на нови щамове. Така например, прилепите слабо се заразяват с оригиналния вариант на вируса SARS-CoV-2. Но направеното наскоро научно изследване показа, че те са много по-възприемчиви към бета мутацията. Научната работа бе публикувана в biorxiv.org и показва, че че са много по-възприемчиви към бета варианта. Между другото, при прилепите в Азия и Британия бе открит почти идентичен на SARS-CoV-2 вирус. Но теория той може да се кръстоса със SARS-CoV-2 и да стане опасен и за хората.

През месец ноември тази година в САЩ за първи път с коронавируса се заразиха хиените

Според Диего Дал, доцент и директор на лабораторията по вирусология на Корнелския университет, появата на нови мутации на коронавируса при хората може да доведе до разширяване на кръга на домакините на новия коронавирус. Казано с други думи, той мутира по такъв начин, че да може да заразява колкото се може повече видове и тихо и незабелязано да циркулира сред тях, създавайки нов генетичен резервоар.

Засега няма никакви причини за паника. Към днешен ден липсват каквито и да било доказателства, че които и да било видове животни, включително домашните, могат да прехвърлят вируси към хората. Единственото изключение са норките, които вече показаха своята способност да заразяват и хората.

Единствено норката може да заразява хората с коронавируса

Да отбележим, че при повечето животни на територията на САЩ са се наблюдавали съвсем леки симптоми на COVID-19, които бързо се отшумели и животните изцяло са оздравели. Най-тежки случаи на тази болест бяха регистрирани при снежния барс и норките. В зоопарка Линкълн в Небраска три снежни барса починаха от усложнения, предизвикани от COVID-19. Няма информация дали са имали други тежки заболявания.

По-важното е, че хиляди норки загинаха в 17 ферми за отглеждане на норки и за производство на качествена кожа. Милиони от тях бяха приспани завинаги във фермите в Дания и Нидерландия.

Бъди е първото куче, при което бе потвърден положителния резултат за заболяване от COVID-19 в САЩ. Кучето почина през месец юли тази година, но най-вероятно то е имало лимфома, която според експертите е изиграла основната роля.

Защо е важно да изучаваме разпространението на COVID-19 при животните

Всеки нов животински вид, който може да се зарази със SARS-CoV-2, може да окаже сериозно влияние и да измени хода на пандемията. Медицинските изследователи споделят, че е изключително важно да бъде изяснено, дали е възможно даден животински вид да стане генетичен резервоар за коронавируса.

"Животните добавят най-различни и неизвестни досега рискове. Без съмнение е много важно да продължава наблюдението на различните видове, понеже вирусът вече е много широко разпространен" - каза още ветеринарът от университета на Пенсилвания Елизабет Ленън.

Според експертите, броят на заразените животни в света вероятно е много по-голям, отколкото отчита статистиката. Ако дадено животно не проявява симптоми, то не се тества. Но именно тези животни са най-опасни, понеже могат да бъдат скрити разпространители на SARS-CoV-2.

Белоопашатият елен боледува от COVID-19, но няма симптоми

Към днешен ден учените обръщат особено голямо внимание на белоопашатия елен. Изследването от тази година, извършено от Министерството на селското стопанство на САЩ показа, че 40% от тези животни вече имат антитела срещу коронавируса. В това изследване специалистите са взели кръв за анализ от над 600 екземпляра. През месец ноември COVID-19 бе открит в кръвта на 3 елена на територията на Канада, но нито едно от тези животни не е изглеждало болно.

Няма никакви доказателства, че елените могат да предават вируса на хората или на другите видове. Но потенциална опасност има. Ако вирусът започна да се разпространява незабележимо и започне да мутира в големите популации животни, то той ще бъде много по-трудно контролиран и унищожаван.

Експертите твърдят, че въпреки че COVID-19 е болест предимно при хората, непрекъснато растящият брой животни, възприемчиви към коронавируса, е призив към незабавни действия. Сега пред учените стои задачата внимателно да наблюдават различните видове, както и новите щамове, какъвто е например Omicron. В противен случай ситуацията с пандемията може да се задълбочи.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !