Завръщане в офиса или как се промени работният модел на IT гигантите след пандемията

Мария Иванова Последна промяна на 24 ноември 2022 в 10:54 1338 0

Office

Снимка Israel Andrade/Unsplash

Завръщане в офиса или как се промени работният модел на IT гигантите след пандемията

Пандемията напълно промени начина, по който мислим за офисите, дистанционната работа и нуждите на служителите на работното място като доказа, че работата от разстояние може да бъде също толкова ефективна, както тази от офиса. Или поне в секторите, свързани с интелектуален труд. Две години и половина след началото ѝ обаче много от големите IT компании все още се лутат в избора си на модел на работа.

За повечето мениджъри е ясно, че универсално решение за мястото, откъдето да се работи няма. За едни от тях опитът с работата от разстояние се оказва толкова положителен, че и след края на пандемията избират изцяло отдалечения модел. Други са категорично убедени, че да имат офис на пълен работен ден е най-добрия вариант. Има и много големи имена в технологичния сектор като Apple, Google, Disney и др., които избират хибридния подход.

Кои IT гиганти вярват в офисната работа и кои са се отказали напълно от наемите си? Предлагаме ви да се запознаете със стратегиите на едни от най-известните компании в света.

Илон Мъск прави присъствието задължително

Една от големите промени, които новият собственик на Twitter Илон Мъск предприе след придобиването на социалната мрежа, е да забрани на служителите ѝ да работят дистанционно. Така те вече ще трябва да прекарват 40 часа седмично в офиса, освен ако не получат изрично разрешение за друго.

Припомняме, че по време на пандемията социалната мрежа насърчи работата от дистанция, позволявайки на много от служителите си да работят от вкъщи. Тогава работниците получиха и допълнителни почивни дни - друга инициатива, която Мъск прекрати с аргумента, че с промените в Twitter ще е необходима „интензивна работа“.

Милиардерът наложи подобни политики и в други свои компании като SpaceX и Tesla. За служителите в тях работата в офиса също е задължителна, освен ако мениджърите не решат друго. Според Илон Мъск видимостта е ключова за висшето ръководство, което трябва да работи заедно със своите подчинени.

Meta затваря офиси, а служителите ѝ работят дистанционно

На другия полюс е Meta. Над 50 хил. служители на компанията-майка на Facebook започнаха да работят дистанционно в началото на пандемията. През месец май 2020 г. главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг прогнозира, че половината от заетите в социалната мрежа може да заработят за постоянно дистанционно през следващите 5-10 години.

Днес тези думи се превръщат в реалност, след като Meta предостави възможност на всички свои служители, които желаят да работят от разстояние на пълен работен ден. Наскоро технологичният гигант дори обяви, че планира да намали броя на офисите си, тъй като повечето от служителите му са избрали да работят от вкъщи и се плащат наеми за празни бюра.

Amazon предприема гъвкав подход

Един от многото IT гиганти, които коренно промениха стратегията си за работното място е Amazon. Първоначално компанията избра хибриден модел, позволяващ на служителите да работят от вкъщи два дни в седмицата.

По-късно обаче тя се отказа от този план и от изискването служителите да се връщат в офисите. „В компания с нашия мащаб няма универсално решение за това как всеки екип да работи най-добре“ - посочва по този повод изпълнителният директор Анди Джаси.

Компанията и в момента прилага политика на гъвкаво работно място за своите служители. При нея отделните директори и ръководители на екипи вземат решенията за начина на работа, отчитайки текущата ситуация и нуждите на техния екип.

Хибридният модел на Apple и Disney

През юни миналата година изпълнителният директор Тим Кук изпрати имейл на служителите, с който ги помоли да се върнат в офиса за три дни в седмицата – понеделник, вторник и четвъртък, с опцията да работят дистанционно в сряда и петък. Служителите обаче поискаха в отворено писмо тази политика да се промени.

Нестихващите възражения станаха причина за поредица от отлагания. Но след месеци чакане Apple обяви, че тридневното връщане ще започне през септември 2022 година. Впоследствие планът леко се промени и Кук поиска от служителите да идват два дни в офисите, а третият да се определя от отделните екипи. Въпреки това работниците на компанията искат още по-голяма гъвкавост и организират различни инициативи, за да постигнат целта си.

Офисите на Walt Disney също са отворени три дни в седмицата, а служителите имат право да работят от вкъщи през следващите два. Нещо повече - работещите в телевизионния и филмов отдел получават допълнителен платен отпуск, за да могат да “презаредят” след двете години дистанционна работа.

Google започна поетапното връщане на служителите в офиса

През 2020 г. Google въведе хибридната форма на работа. Главният изпълнителен директор на компанията Сундар Пичай информира служителите, че от тях все пак се очаква да работят в офиса поне три пъти седмично.

По-късно за известен период от време връщането в офисите беше доброволно. През август 2021 г. обаче служителите в САЩ, избрали постоянна дистанционна работа бяха застрашени от намаление на заплатите.

Това предизвика остра реакция на недоволство, въпреки че нямаше планове за прилагане на подобна политика в други страни. В опит да привлече повече работници обратно в офисите, Google дори отдели колосалните 2,1 млрд. щ. долара за изграждането на нов офис комплекс в Манхатън.

От април тази година започна поетапното връщане в офиса на някои от служителите за поне три дни в седмицата. В случай на желание от тяхна страна или по преценка на мениджърите им е предвидена възможност и за повече дни на работа от офиса.

Microsoft плаща разходите на работещите от вкъщи

Технологичният гигант предостави възможност на служителите си да работят от вкъщи на пълен работен ден за постоянно и без официално одобрение от мениджърите им. Компанията дори обяви, че ще покрие разходите за домашен офис на онези, които изберат тази опция.

На работещите за постоянно от вкъщи обаче бе обяснено, че ще загубят предоставеното им офис пространство. В случай на необходимост за тях все пак са предвидени специални работни пространства в офисите на компанията.

“Хибридната работа е най-голямата промяна в начина, по който в момента работим. Тя ще изисква нов оперативен модел, обхващащ хора, места и процеси“ - посочва изпълнителният директор на Microsoft Сатя Надела.

Краят на пандемията предостави възможност на големите технологични компании да изберат най-подходящия за дейността и служителите си начин на работа. Както стана ясно от разгледаните примери, повечето от тях предпочитат хибридния модел, други плащат разходите на работещите от разстояние служители, а трети връщат задължителното присъствие в офиса всеки ден.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !