Законът за изкуствения интелект на ЕС е почти готов с амбицията да е пример за всички

Стоян Ненов Последна промяна на 11 декември 2023 в 11:14 546 0

AI EU regulation

Снимка Bing/Dall-E AI Image

Законът за изкуствения интелект на ЕС е почти готов с амбицията да е пример за всички

Европейските институции изпълниха целта си до края на тази година да приемат основните щрихи на Закона за изкуствения интелект (AI Act). Амбицията на ЕС е той да стане официален скоро и дори да се превърне в пример, който да последват и другите страни по света.

Европейският парламент и Европейският съвет вече са постигнали първоначално съгласие за текстовете на Закона. Следващата стъпка е всяка от двете институции да го приемат официално по своя канален ред. Това означава, че редакции на текстовете не се очакват, а ако има такива, то те ще са минимални и рядко бавят процеса. Когато и двете институции го приемат, той ще влезе в сила две години след това. Иначе казано – не по-рано от края на 2025 г. или началото на 2026 г. спрямо сегашните дати, ако институциите приключат процеса напълно до края на годината.

AI Act е първият по рода си закон, който обхваща възможно най-много алгоритми и казуси, като въвежда конкретни правила за употреба на технологиите. Амбицията на институциите е да има ясни правила, които да са строги, но и да не пречат на разработката и развитието на AI за полезни цели. Доколко ще се случи точно така е друга тема.

Не всеки изкуствен интелект е еднакъв

Една от най-важните характеристики на Закона за AI е, че въвежда класификация за алгоритмите според дейността им. Някои от тях са забранени за използване в определени цели. Други са определени като високорискови и те ще трябва да отговарят на определени правила. Трети ще са обект на минимални изисквания.

Забраните са в няколко сфери. ЕС няма да позволява алгоритми да се използват за биометрична категоризация на хора, включително на база на раса, сексуална ориентация, политически, религиозни или философски вярвания. Забранява се използване на AI системи за манипулация на човешкото поведение. ЕС забранява и AI системи, които се възползват от уязвимости на хората, включително на база на възраст, социална или икономическата им ситуация, физически недъзи и др.

Не са позволени алгоритми, които да анализират емоциите на служителите във фирми и на хората в образователни институции. Забраняват се AI системи, които изготвят социални оценки на хората. Не се позволява и събиране на изображения и видео от интернет и охранителни камери с цел бази данни за лицево разпознаване.

Направени са изключения за биометрична идентификация за целите на разследвания и полицейска дейност. В такива ситуации ще могат да се използват AI алгоритми, които да търсят жертви на отвличане, трафик на хора, сексуално насилие, както и да се търсят извършители на определени престъпления или за превенция на терористични заплахи. Във всички случаи обаче трябва първо да има издадено съдено разрешение, а то трябва да е базирано на конкретни изисквания и спецификации, които са указани от Закона.

Алгоритмите в сферата на финансите, здравеопазването, околната среда, сигурност и т.н. са разрешени, но определени като високорискови. Това означава, че те ще трябва да изпълняват повече изисквания, да извършват одити и оценки на риска и т.н. Хората пък ще имат право да подават жалби срещу AI системите и да получават допълнителни конкретни обяснения, когато е взето решение от или на базата на AI, което е повлияло на правата им.

Предвидени са и допълнителни изисквания за разработката и изготвянето на модели, както и оценки за превенция на системни рискове, задължение за тестова на сигурността на алгоритмите от хакерски набези и т.н. За нарушителите са предвидени много сериозни санкции. Те са 7.5 млн. до 35 млн. евро или от 1.5% до 7% от световния им годишен оборот в зависимост от размерите на компанията.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !