WhatsApp ще спазва регулациите на ЕС и няма да споделя личните данни на потребителите

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 06 март 2023 в 14:51 765 0

Whatsapp

Снимка Dimitri Karastelev/Unsplash

WhatsApp ще спазва регулациите на ЕС и няма да споделя личните данни на потребителите

WhatsApp се е задължил да спазва европейските регулации, като предоставя по-прозрачно общите си условия и да не споделя личните данни на потребителите на трети страни. Това обяви Европейската комисия (ЕК) след години на разследвания и глоби, които Брюксел предприе срещу популярното мобилно чат приложение.

Основната част от спора между европейските бюрократи и WhatsApp е свързано с общите условия при ъпдейтване на програмата. Отсега нататък, приложението трябва ясно да обявява промените при всяко следващо софтуерно надграждане. Както и ясно да заявява как измененията ще се отразят на потребителските права на ползвателите му.

Компанията трябва също така да предоставя опция за отказ от общите условия, както и да се предостави възможност за отлагане на дадени ъпдейти, ако потребителите не искат да надграждат приложението. В същият момент, от WhatsApp са уверили ЕК, че личните данни на потребителите не се споделят за рекламни цели, дори сред другите платформи на Meta – компанията-майка, които включват Facebook, Instagram и Messenger.

Това е резултат от близо двугодишно разследване на ЕК след подаден сигнал и жалба от Европейската организация за защита на потребителите (BEUC) през лятото на 2021 г. Според нея, WhatsApp залива хората със съобщения, в които те трябва да се съгласят с новите общи условия за ползване.

Освен, дигиталния тормоз, приложението не предоставя достатъчно ясна информация, точно в какво се състоят промените. Включително и дали личната им информация ще бъде споделяна към други платформи, било то външни или част от корпорацията Meta. Според BEUC, комбинацията от тези две нарушения противоречат на Генералната директива за опазване на личните данни, позната и като GDPR.

WhatsApp не е за първи път в полезрението на ЕК. През 2017 г., Брюксел глоби със 110 млн. евро приложението след тригодишно разследване покрай придобиването му от страна на Facebook. Тогава, социалната мрежа на Марк Зукърбърг е предоставила становище, че няма да може да обедини потребителите на двете си основни платформи – Facebook и WhatsApp. Проблемът е, че през 2016 г. второто приложение обновява вече споменатите общи условия, в които е споменато, че подобно сливане на базите данни е вече направено.

Новият холдинг Meta, който обединява всички социални мрежи на Марк Зукърбърг също има проблеми с Брюксел. Основните спорове са по линията на съхраняването на личните данни. Европейското законодателство задължава компанията да съхранява чувствителна информация за гражданите на Стария континент на място и да не я прехвърля в други региони. Временно споразумение между САЩ и ЕК позволяваше подобен трансфер, но преговорите за неговото подновяване продължават.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !