WhatsApp и Messenger ще се „отворят“ за други платформи заради ЕС

Стоян Ненов Последна промяна на 13 септември 2023 в 15:40 244 0

social apps

Снимка Sara Kurfeß/Unsplash

WhatsApp и Messenger ще се „отворят“ за други платформи заради ЕС

През тази година в Европейският съюз влизат в сила множество регулации и директиви, които ще имат пряко въздействие върху ИТ индустрията. Миналият месец започна действието на Закона за дигиталните пазари, който въвежда множество изисквания към платформите.

Едно от тях е потребителите да не бъдат „затваряни“ само в една платформа, а да могат спокойно да комуникират с ползвателите на други платформи без да се налага да правят множество регистрации. Това е т.нар. концепция за кросплатформи – потребителите да могат да си изпращат съобщения без значение дали използват дадено приложение и имат регистрация в него.

Изискването вече започва да променя някои от големите приложения, включително WhatsApp и Messenger, съобщава TechCrunch. Любители са открили, че в програмния код на WhatsApp вече започват да бъдат внедрявани елементи за реализирането на тази функция. Кодът показва, че скоро в WhatsApp може да има ново меню, в което потребителят ще вижда съобщенията, които получава от ползватели на други приложения. Новата версия на WhatsApp за Android вече е в бета версия, за да се тества. Ще са нужни още няколко подобни версии докато бъде внедрена цялата функционалност, като това е нормална част от работния процес.

Очаква се същото да се случи и с Messenger. Двете приложения на Meta попадат в обсега на закона и бяха посочени изрично от Европейската комисия (ЕК). Причината е, че имат над 45 млн. активни потребители месечно, което е едно от основните изисквания на новия закон.

ЕС използва термина N-IICS – Междуличностна комуникационна услуга, която не зависи от номер. Иначе казано това са чат приложенията, които изпращат съобщения по интернет, а не като SMS. В това число попадат и Signal, Telegram, Snapchat и др. Те ще могат да изпращат съобщения до потребители на Messenger и WhatsApp без да се налага да си правят регистрации в тях. Същото важи и в обратна посока.

Приложенията не са задължение да осигуряват пълна съвместимост на функциите си помежду си. Така например някои филтри, стикери и други подобни „екстри“ ще са си налични само в рамките на даденото приложение. Законът обаче изисква съвместимост на базовите функции – споделяне на файлове, изпращане на снимки, видео, гласови и видео разговори. Трябва да има и поддръжка на пълно криптиране от край до край между приложенията.

Компаниите имат срок от 6 месеца, за да приведат приложенията си в рамките на закона. Това означава, че взаимосъвместимостта между платформите, които попадат в списъка, трябва да стане факт не по-късно от март 2024 г. След това, ако не е готова, ще има глоби.

Големият липсващ за момента е Apple iMessage. Компанията твърди, че все още няма 45 млн. активни потребители месечно в рамките на ЕС и затова не трябва да изпълнява тези изисквания. ЕК пък обяви, че ще започне проверка, за да се убеди, че това е така.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !