В човешката кръв откриха естествен антивирусен агент, защитаващ организма от всички щамове на коронавируса

Offnews Последна промяна на 24 януари 2022 в 17:41 1930 0

agnt

Неговото основно предимство е, че за разлика от ваксините и антителата, той е еднакво ефикасен срещу всички варианти на SARS-CoV-2. За да подобрят естествената защита, учените планират да разработят спрейове и други форми на лекарства, които ще ускорят лечебния процес.

Екип учени от САЩ откриха извънклетъчните везикули evACE2 в човешкото тяло, съдържащи протеина ACE2, който може да блокира всеки щам на SARS-CoV-2. Антивирусният агент присъства в човешката кръв и служи като естествена защита срещу COVID-19.

Предклиничните експерименти показват, че тези везикули неутрализират широкия спектър от щамове на SARS-CoV-2 и имат много голям потенциал и срещу новите все още неоткрити коронавируси.

Защитният ефект се обяснява с факта, че везикулите действат като примамка за коронавируса, идърпвайки го от протеина ACE2 на повърхността на клетките, които се опитва да зарази.

Свързвайки се със SARS-CoV-2, везикулите блокират основните функции на патогена, като едновременно с това съобщават на имунната система да го премахне от тялото.

Откритието дава възможност за създаването на универсални терапевтични средства срещу COVID-19, чиято ефективност няма да намалее, когато вирусът мутира, подчертават учените. Те възнамеряват най-напред да предложат на пазара лекарства във вид на спрей, който бързо доставя необходимите везикули в дихателните пътища, където концентрацията на коронавируса е най-голяма.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !