Twitter започна да посочва медиите с „държавно финансиране“

Стефан Николов Последна промяна на 12 април 2023 в 12:47 314 0

BBC Twitter Profile

Снимка Twitter

Twitter започна да посочва медиите с „държавно финансиране“

Twitter започна да маркира профилите, които са частична или пълна държавна собственост, включително тези на мобилните оператори, телевизиите и радиата. Британската BBC категорично възрази срещу новия маркер в Twitter, която я определя като „медия, финансирана от правителството“. Корпорацията се е свързала с ръководството на социалната мрежа за възможно най-бързо решаване на този проблем.

Новият етикет бе добавен към акаунта @BBC, който има над 2.2 млн. последователи. Това стана в края на изминалия уикенд и изглежда, че е една от промените, които непрекъснато въвежда новият собственик на тази социална мрежа Илон Мъск.

Самата BBC подаде жалба срещу Twitter, в която заяви, че винаги е била независима медия, която се финансира от британската общественост чрез абонаменти и лицензионни такси.

В отговор на това Мъск заяви в Twitter, че е необходима по-голяма детайлност в описанието на медийните организации. Той каза още, че BBC не е чак толкова пристрастна в сравнение с другите медии, финансирани от правителствата, но е глупаво да се твърди, че в тази медия няма никакво държавно влияние и че може би по-правилно ще бъде да се каже, че BBC незначително се влияе от правителството.

BBC работи по силата на кралска харта, съгласувана с правителството на Обединеното кралство, в която съвсем ясно е указана нейната независимост от държавата. Почти три четвърти от годишния бюджет на тази британска медийна корпорация в размер на 5,3 милиарда паунда идва от годишната лицензна такса в размер на 159 паунда. Размерът на тази такса се определя от правителството, но се плаща директно и само от британските домакинства.

Ни има един друг момент. Световната служба на BBC (BBC World Service) всяка година получава около 90 милиона паунда пряко финансиране директно от правителството. Но към към нито един от отделните Twitter акаунти на BBC World Service, BBC News и BBC World News не е поставен маркерът „Медия, финансирана от правителството“.

В Twitter има таг, който препраща потребителите към отделна уеб страница, обясняваща причините за въвеждането на новите маркери, които се добавят към „правителствените акаунти“ и към „свързани с държавата медии“. Само че няма обяснение за етикета „Медия, финансирана от правителството“.

В тази уеб страница можем да прочетем, че „свързаните с държавата медии“ са „издания, при които държавата контролира тяхното съдържание чрез своите държавни ресурси, чрез пряк или косвен политически натиск и/или чрез контрол върху продуцирането и разпространението“.

Журналист на BBC заяви пред Financial Times, че има известен смисъл от подобно етикиране и въпреки, че самият той е на мнение, че всички медийни организации са донякъде пристрастни, BBC е сред най-малко пристрастните.

Случващото се ни кара да се замислим какъв етикет/маркер ще получи в Twitter например Българската национална телевизия, която е със смесено финансиране, което пък от своя страна до голяма степен зависи от парите, определяни от депутатите.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !