TikTok може да бъде забранена в САЩ

Павлин Луканов Последна промяна на 14 декември 2022 в 14:34 1408 0

TikTok US

Снимка Pixabay

TikTok може да бъде забранена в САЩ

Плановете на САЩ за противопоставяне на Китай са доста широкомащабни и засягат множество направление, включително и технологичния сектор. В този ред на мисли, сега отново под прицел попада TikTok, която е сред най-популярните социални мрежи в света. Тя става все по-влиятелна след младите и подрастващи в Щатите и Европа, но е базирана в Китай.

През септември американският президент Джо Байдън заяви, че услугата може да бъде достъпна в САЩ стига да се постигне споразумение, с което да бъдат отхвърлени притесненията от заплаха за националната сигурност. Въпреки това има недоволни от постигането на подобно споразумение, включително сенаторът Марко Рубио и конгресменът Майк Галагър.

Според тях всяко разбирателство с платформата ще компрометира националната сигурност. Сега републиканците Рубио и Галагър, заедно с конгресмена демократ Ража Кришнаморти, ще се опитат да прокарат закон, с който изискват забраната на TikTok. Според тях това ще е единственият начин да се спре събирането на чувствителни данни за американски граждани от платформа, която може да е свързана с Китайската комунистическа парти. Освен това е възможно да се предотвратят случаи на цензура с цел въздействие върху изборите и индоктриниране.
Според Рубио TikTok манипулира потока от публикации и влияе върху изборите. Официалното име на законопроекта е „Averting the National Threat of Internet

Surveillance, Oppressive Censorship and Influence, and Algorithmic Learning by the Chinese Communist Party Act“ (ANTI-SOCIAL CCP Act). С него се цели блокирането и забраната на трансакции от социални мрежи, контролирани или под влиянието на страни предизвикващи загриженост. Конкретно се посочват TikTok и собственикът ѝ ByteDance, които са отличени като заплахи за националната сигурност. Той обаче ще засегне и платформи управлявани от компании в страни като Русия, Иран, Северна Корея, Куба и Венецуела.

Говорител на TikTok определи определи законодателната инициатива като политически мотивирана. Междувременно платформата изглежда се е съгласила да предприеме стъпки, с които да отговори на опасенията на САЩ по отношение заплахите за националната сигурност. Това включва и съхраняването на данните свързани с американските ѝ потребители на сървъри в САЩ.

Освен това ще бъде дадено разрешение на Oracle да наблюдава препоръките на алгоритъма. Трета стъпка е формиране на борд от експерти по сигурността, който ще отговаря директно пред правителството на САЩ. Мотивацията на компанията да продължи да функционира в страната е ясна, тъй като там тя има милиони потребители. Над 100 милиона американци използват TikTok.

Предстои да видим как ще се развие ситуацията, но ако мрежата бъде забранена, това със сигурност ще доведе до недоволство от страна на потребителите. От друга страна така ще се облагодетелстват и конкурентите на TikTok, които разбира се са американски компании. При всички положения приемането на толкова крайна мярка едва ли ще се случи и може да има някакви по-ограничени ходове.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !