Тежкото преболедуване на COVID-19 е равносилно на 20 години остаряване

Offnews Последна промяна на 15 май 2022 в 18:03 1872 0

Severe COVID is equivalent to 20 years of ageing – new study

Според статистиките на Световната здравна организация, почти 15 милиона души са починали от коронавируса или от неговото въздействие върху здравеопазването в различните страни. Нещо повече, лекарите потвърдиха, че последствията от преболедуването от COVID-19 са се оказали по-тежки, отколкото се предполагаше по-рано. Публикуваните наскоро научни работи показаха, че SARS-CoV-2, атакува абсолютно всички органи включително човешкия мозък, в който вирусът успешно се размножава. Последствията за психиката също предизвикват безпокойство: депресията и психозите са често срещани при преболедувалите COVID-19. Но дори и това не е най-страшното. Както показаха резултатите от публикуваната в началото на месеца научна работа, при хоспитализираните пациенти с тежко протичане на COVID-19 възникват трудности с мисленето, които са равносилни на 20-годишно остаряване, което е съпроводено и с намаляване на IQ с 10 точки.

Влиянието на COVID-19 върху здравето от днешна гледна точка

Под когнитивно мислене психолозите разбират способността на човека да разпознава емоциите на другите. Това умение ни помага в общуването с другите, при решаването на проблеми, в професионалните и ежедневните дейности. Когнитивното мислене може да се разглежда и като емоционална интелигентност, благодарение на която можем да съпреживяваме други хора. По принцип се счита, че нивото на емоционалния интелект също зависи от когнитивните навици и индивидуалните особености на всеки човек.

В началото на пандемията медиците обърнаха внимание на редица тревожни симптоми, свързани с нарушаване на мисленето и работата на мозъка. Не само треската и задуха се оказаха изненада за лекарите. След възстановяването, при някои пациенти се наблюдават твърде неприятни симптоми, включително така наречената мъгла в мозъка, увреждане на паметта, слабост, задуха, проблеми със съсредоточаването и концентрацията на вниманието, болки в мускулите и ставите, нарушение на съня. Тези и някои други симптоми лекарите нарекоха постковиден синдром или дългосрочен ковид.

Коронавирусът се оказа много по-страшен от очакването, понеже оказва въздействие и на човешкия мозък

През първата година от началото на пандемията при някои хоспитализирани пациенти с тежко протичане на инфекцията се наблюдаваха специфични промени на психиката, които се различават от ранната деменция и от общото остаряване на организма.

Според събраните към днешен ден статистики, при около една трета от хоспитализираните пациенти се развива въпросната продължителна COVID-19 болест. За щастие, една година след преболедуването хората се чувстват здрави, само че съобщават за незначително подобрение на физическото състояние и когнитивните навици. Учените успяха да установят, че колкото по-тежко протича болестта, толкова са по-силни и големи нейните последствия.

Последствията от преболедуване на тежка COVID-19

Авторите на новото научно изследване отбелязват, че нарушенията на когнитивните функции са характерни за широк спектър неврологични разстройства, включително остаряването и деменцията. Но в случая със SARS-CoV-2 ситуацията е по-различна: COVID-19 остава по-особена когнитивна следа и значително намалява качеството на живота.

Предишни проучвания показват, че SARS-CoV-2 засяга мозъка и в някои случаи води до сериозни увреждания, включително продължителен когнитивен спад. Новото проучване установи, че тези, които са били хоспитализирани с COVID-19, имат специфични когнитивни увреждания, включително по-бавна скорост на обработка на информацията.

"Коронавирусът наистина предизвиква проблеми при различните органи на човешкото тяло, включително и мозъка. Когнитивните функции и психологическото здраве наистина се влошават" - заяви в началото на месец май невробиологът от Кеймбриджкия университет Дейвид Менън (David Menon).

В статията, публикувана в началото на месец май в изданието TechnologyNetworks се казва, че последствията от шест месеца тежко преболедуване от COVID-19, след оздравяването са еквивалентни на 20 години остаряване и загубата на минимум 10 IQ точки. Казано с други думи, някои хора с тежко преболедуване от COVID-19 се сблъскват с проблеми в мисленето, сравними по големина с остаряване с 20 години.

Мозъкът и коронавирусът

Учените от Кеймбриджкия университет стигнаха до по-различен извод. Според тях, тежкото преболедуване от COVID-19 може да доведе до сериозна загуба на умствените способности, еквивалента на остаряване с от 50 до 70 години, което става за броени месеци. Авторите на тази научна работа са искали да разберат, доколко силно се проявяват затрудненията в мисленето, както и да открият кои аспекти на мисленето са засегнати най-много.

За тази цел екипът изследователи се е фокусирал върху група от 46 британски пациента, хоспитализирани с тежка форма на COVID-19 в първите няколко месеца от началото на пандемията - от месец март 2020 година до юли също 2020 година. Още тогава около една трета от хоспитализираните пациенти са преболедували тази болест толкова тежко, че са имали нужда от неколкократно интубиране. Според авторите на новата научна работа, публикувана през месец май тази година в списание EClinicalMedicine, пациентите са започнали твърде много и твърде бързо да забравят и са се оплаквали от замъгляване на мисълта. Поради тази причина на тях им станало трудно дори да намират думите, с които да опишат собственото си състояние. Учените съвсем не са очаквали чак толкова мрачна картина, като се оказа, че някои пациенти никога няма да могат да се възстановят изцяло, а може и да не могат да се върнат на работа.

Засега това е само статистика и учените не знаят каква е причината SARS-CoV-2 така силно да понижава когнитивните способности на пациентите, които се възстановяват твърде бавно. Предишни изследвания показаха, че тежкото протичане на тази болест намалява консумацията на глюкоза в някои области на мозъка, които отговарят за съсредоточването и вниманието, и решаването на различни проблеми. Предстои още много научна работа.

 

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !