Технологични гиганти разработват конкурент на Google Maps с отворен код

Стефан Николов Последна промяна на 18 декември 2022 в 15:16 1427 0

Overture Maps Foundation

Снимка Overture Maps Foundation

Технологични гиганти разработват конкурент на Google Maps с отворен код

Консорциумът Linux Foundation си партнира с някои от най-големите технологични компании, за да създаде услуга с отворен код за онлайн картографиране, което е очевидна стъпка за противодействие срещу господството на Google в тази сфера. Новата инициатива е на Linux Foundation, носи името Overture Maps Foundation, а проектът се реализира с помощта на технологични гиганти като Amazon, Meta, Microsoft, както и от нидерландската компания TomTom. Последната е добре известна със своите висококачествени навигационни и картографски услуги.

Зад новата инициатива стои Linux Foundation, но програмата се ръководи от Amazon с участието на Meta – компанията майка на Facebook и нидерландската компания за картографиране TomTom.

Крайната цел на проекта Overture Maps Foundation е създаването на нова онлайн картографска услуга, базирана на отворени източници на данни. Предвижда се новата услуга да може да се използва от разработчиците в техните приложения и продукти, както и от различните бизнеси. В крайна сметка трябва да се получи мощен агрегатор на карти, в който непрекъснато ще се натрупват картографски данни от различни източници.

Картите и геолокационните данни играят изключително важна роля в съвременното общество, понеже се използват на практика във всички сфери на човешката дейност, като се започне от концепцията Интернет на нещата (IoT) и се завърши с безпилотните автомобили. Явно е, че всички участници в Overture Maps Foundation могат да имат голяма полза от този проект.

За Amazon например, новата картографска услуга ще бъде полезна за изграждането на собствена метавселена, за която се говори, че ще обедини най-новите постижения на виртуалната и допълнените реалности. TomTom има желанието да си върне позициите, които с течение на годините изгуби с ръста на популярността на Google Maps. Това няма да е лесно, понеже към днешен ден Google Maps е най-популярната услуга от подобен род в целия свят, като съответното приложение за смартфони има над 10 милиарда изтегляния от Google Play. Засега не се съобщава каква ще е ползата на Microsoft от този проект.

Могъществото на Google Maps може да бъде оценено най-добре, като за пример се вземе нейния конкурент TomTom. Към 30 ноември 2007 г. пазарната капитализация на тази нидерландска компания достигна 11 млрд. долара – пиков момент в цялата история на TomTom. Към тази дата Google Maps бе едва на две години и половина и не можеше да навреди на бизнеса на този картографски гигант, основан през 1991 г.

Но с течение на времето пазарното влияние на Google Maps рязко нарасна, което се дължи предимно на монопола на Google в интернет пространството, а пазарната цена на TomTom бързо започна да пада. Към 16 декември 2022 г. пазарната капитализация на тази навремето свръхмощна компания падна едва до 930 млн. долара – тоест, за 15 години TomTom поевтиня почти 12 пъти.

Дали новосъздаденият консорциум от технологични гиганти ще успее да свали Google от картографския Олимп ще покаже времето, но като се има предвид какво предложи и предлага Google в тази сфера, победата никак няма да е лесна.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !