Център за данни с геотермална електроцентрала вече работи за Google

Стефан Николов Последна промяна на 29 ноември 2023 в 17:50 709 0

Google Geothermal power

Снимка Google

Център за данни с геотермална електроцентрала вече работи за Google

Първият по рода си геотермален проект вече работи в Невада, където ще помогне за захранването на центровете за данни на Google с чиста електроенергия.

Google си партнира със стартъпа Fervo, който е разработил нова технология за оползотворяване на геотермалната енергия. Тъй като те използват по-различни методи от традиционните геотермални централи, това е сравнително малък проект с капацитет за генерираната мощност от 3,5 MW. По принцип 1 MW е достатъчен, за да задоволи нуждите на около 750 жилища. Проектът ще подава електроенергия към местната електропреносна мрежа, която обслужва два от центровете за данни на Google в околностите на Лас Вегас и Рино.

Това е част от плана на Google до 2030 г. денонощно да работи с електричество без въглеродни емисии. За да постигне тази цел, компанията ще трябва да включи в електрическата мрежа повече източници на чиста енергия. Геотермалната енергия е ключова част от бъдещия микс от електрическа енергия, която може да се използва, когато вятърната и слънчевата енергия временно намаляват.

"Ако се замислим колко напреднахме в областта на вятърната и слънчевата енергия и литиево-йонното акумулиране, това е следващият набор от иновативни технологии и считаме, че големите технологични компании трябва да играят значителна роля в развитието на тези технологии", каза пред The Verge Майкъл Терел, старши директор на отдел "Енергетика и климат" в Google.

Проектът се разработва от 2021 г., когато Google обяви "първото в света корпоративно споразумение за разработване на проект за геотермална енергия от следващо поколение". Геотермалната енергия се възползва от топлината, която се излъчва от вътрешността на Земята. Но този проект не е обикновена геотермална централа, която обикновено извлича горещи течности от природните резервоари, за да произвежда пара, която завърта турбини.

Този нов проект всъщност е изграден в покрайнините на съществуващо геотермално находище, където, по думите на Терел, "има гореща скала, но няма флуид". За да генерира геотермална енергия там, Fervo е трябвало да пробие два хоризонтални кладенеца, през които да изпомпва вода. Fervo прокарва студена вода през пукнатините в скалата, която нагрява тази вода, за да може тя да генерира пара на повърхността. Това е затворена система, така че водата се използва повторно - важна характеристика в район, предразположен към засушаване, като Невада.

Fervo също така е инсталирала оптични кабели в двата кладенеца, за да събира данни в реално време за дебита, температурата и работата на своята геотермална система. Това са тактики, заимствани от петролната и газовата индустрия, за да се използват енергийни ресурси, които иначе биха били недостъпни.

За разлика от вятърните и соларните паркове, които са чувствителни към климата и времето на деня, геотермалните проекти могат да генерират електроенергия на по-постоянна основа. Това е една от причините, поради които Google работи за въвеждането на повече подобни проекти.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !