Стресът мигновено отслабва имунитета срещу COVID-19 и грипа

Offnews Последна промяна на 31 май 2022 в 15:20 2464 0

Frustrated,Middle,Aged,Man,Sitting,On,Couch,At,Home.,Close

Учените за първи път демонстрираха какво се случва с организма на човека в моменти на остър стрес при наличие на инфекция. Това е фундаментално откритие, свързващо мозъка с имунната система и доказва разрушителните последствия на стреса върху здравето.

Американски учени за първи път показаха по какъв начин точно определени области на мозъка контролират клетъчния имунен отговор на организма при условия на остър стрес при заболяване от COVID-19 или грип. Откритието им обяснява защо някои хора са по-податливи на тежки заболявания и усложнения след боледуване.

Оказа се, че силният стрес подтиква невроните от паравентрикуларното ядро ​​на хипоталамуса моментално да задействат мащабна миграция на левкоцити от лимфните възли в кръвта и костния мозък. При експерименти върху лабораторни мишки учените са забелязали, че заразените гризачи след силен стрес имат по-слаб имунитет и високо ниво на смъртността.

Казано с други думи, стресът бързо намалява защитните функции на организма, увеличавайки риска от тежки заболявания и усложнения.

"Виждаме, че стресът оказва много голямо влияние върху нашата имунна система и нейната способност да се бори с инфекциите. Сега искаме да разберем дали устойчивостта към стрес може да намали тези негативни ефекти" - заяви авторът на публикуваната в началото на тази седмица научна работа Филип Свирски.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !